Претрага
Претрага
Close this search box.

FENOMENALNO OTKRIĆE Lizalica može pomoći u otkrivanju ranih znakova RAKA USNE DUPLJE

Foto: Pexels

Kada se slatkiš sa voćnim ukusom, koji su razvili naučnici sa Univerziteta u Birmingemu, usisa na samo nekoliko minuta, proteini- koje oslobađaju ćelije raka usta dok rastu i šire se- postaju „zaglavljene“ u posebnom gel premazu.

Gel se zatim ultraljubičastim svetlom razlaže do tečnosti, da bi se oslobodio njegov teret, omogućavajući lekarima da uoče da li postoji tumor za nekoliko minuta.

Lizalica bi mogla da učini dijagnozu jednostavnijom i bržom. Tim iz Birmingema razvio je gel napravljen od vode i polimera, mekog materijala sastavljenog od relativno velikih hemijskih molekula. Kada pacijent siše lizalicu, proteini, uključujući one povezane sa rakom, u njihovoj pljuvački bivaju zarobljeni između većih molekula.

Jedan od glavnih ciljanih proteina je interleukin-6, koji prirodno proizvodi imuni sistem kao odgovor na infekciju ili upalu. Ali, takođe ga u većoj meri stvaraju ćelije raka dok se razmnožavaju- brojne studije su identifikovale njegovo prisustvo u pljuvački kao rani znak upozorenja za rak usta.

Test lizalica bi dao trenutni rezultat i pacijent bi tada mogao biti upućen na specijalističke testove ili biopsiju.

Istraživači iz Birmingema će provesti naredne tri godine usavršavajući ovaj test, koji je dizajniran da ga rutinski koriste lekari opšte prakse i stomatolozi.

-Trenutno, rak usta može biti veoma težak za lečenje i ima lošu prognozu, delom zbog kasne dijagnoze. Ovakav brzi test mogao bi biti odličan način za postavljanje dijagnoze u ranim fazama- rekao je dr Najdžel Karter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, prenosi Dejli mejl.

Prema istraživanjima, ovaj rak prouzrokuje više smrtnih slučajeva nego rak testisa i grlića materice. Više od polovine slučajeva otkrije se tek kada se tumor proširi na druge delove vrata i glave, jer retko postoje očigledni simptomi.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti