Претрага
Претрага
Close this search box.

Filmovi i replike utkani su u Sremske Karlovce: Na putovanje filmskim stazama i novom turističkom atrakcijom vodi nas maturantkinja Mila Pajić

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

„Nisi ti valjda toliko glupa da ti se ja ne sviđam, a? Dobro, sigurno nisam idealan. Ja računam na tvoju maštu”– replika je Filozofa iz kultnog filma “Lajanje na zvezde”. Ova rečenica će krasiti i Stražilovo, mesto na kojem je izgovorena i snimljena, a film postao nezaboravan i omiljen kod svih generacija. 

Međutim, srpsku, jugoslovensku, ali i svetsku kinematografiju, obogatili su Sremski Karlovci. U njemu su snimljeni i filmovi “Varljivo leto ’68”, “Tito i ja”, serija “Vuk Karadžić”, “Santa Maria della Salute”… Iako za vreme snimanja, pa i premijernih prikazivanja većine ovih filmova nije bila rođena, maturantkinja Isidorine gimnazije, novopočena Karlovčanka Mila Pajić poželela je da romantičarski duh Sremskih Karlovaca približi i mladima, a one nešto starije podseti da ovo mesto živi. Ona je u okviru projekta “Šta nam teško” realizovala svoju ideju pod nazivom “Filmska mapa Sremskih Karlovaca- Stazama filma”.

Kod Karlovačke Bogoslovije postavljena je tabla sa mapom citata i njihovih lokacija; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Pošto se amaterski bavim glumom i uvek gledam iz tog ugla, filmskog sveta, pa sam poželela da se nešto u vezi sa filmom uradi u Karlovcu, jer je bio mesto za snimanje  kojih smo hteli da se podsetimo- rekla je Mila za naš portal.

Nakon što nas je ugostila kod česme “Četiri lava” u centru Sremskih Karlovaca, gde se, podsetićemo vas, odigrala i kultna scena iz filma “Lajanje na zvezde” u kojoj Dragan Jovanović drži čas fiskulture, nekoliko metara od nje postavljena je tabla sa citatom iz “Tito i ja”.

-Kod katoličke crkve stavili smo tablu sa citatom iz ovog filma. Morali smo dobro da pogledamo svaki film u kojem su Sremski Karlovci i da dobro svaku pojedinst uporedimo. Tako je scena u crkvi iz tog filma snimljena upravo ovde kod nas- istakla je maturantkinja.

Komedija “Tito i ja”, iz 1992. godine, snimana je i u novosadskom komšiluku; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Niže niz ulicu je i citat iz serije “Vuk Karadžić”, snimane krajem osamdesetih godina prošlog veka.

-U ulici u kojoj se nalazi kuća Dimitrija Anastasijevića Sabova, koji je ličnost bez kojeg Karlovci ne bi bili to što jesu, postavljena je tabla sa citatom iz filma “Varljivo leto ’68”. Mislim da je vreme da se svi vratimo u neko lepše vreme, a da je kinematografija bila kvalitetnija nego što je danas. Mladi treba da se podsete te kinematografije i da njene vrednosti treba da koriste, na koji način da cene ljubav i koje moralne vrednosti da neguju u životu- naglasila je naša sagovornica.

I citat iz filma “Santa Maria della Salute” nalazi se tačno na onom mestu odakle je kamera snimala Vojina Ćetkovića, koji tumači lik Laze Kostića; foto: nsuzivo.rs /Pavle Pejić

Šetnjom kroz Karlovce srešćete i Lazu Kostića. Tabla posvećena filmu “Santa Maria della Salute” stoji na istom mestu na kojem je stajala kamera kada je beležila glumca u ovom filmu. Vojin Ćetković, koji tumači lik srpskog pesnika, izgovara rečenicu “Sedi ljubav pije vina. Znaš kako bih nazvao ovaj prizor? Zaljubljeni pesnik!”

-Svi ti citati su satkani od svih tih replika iz svih tih filmova, nijedan ne može da se izdvoji i opiše Sremske Karlovce- rekla je mlada buduća glumica.

Mila Pajić je sa grupom svojih “Filmadžija” uspela su mnogo. Ovo su prve table koje je postavio neki drugi u Sremskim Karlovcima, a da nije opština. Kultura je u ovim ulicama velika, treba je čuvati. A to su uspeli mladi Karlovčani.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti