Претрага
Претрага
Close this search box.

Gastronomske top lokacije za 2024. godine: Ljudi iz svih krajeva sveta glasali za OVE TRI ZEMLJE

Foto: Pexels

“Atlas ukusa” (Taste Atlas), sajt koji se bavi gastronomskom geografijom nedavno je objavio listu top destinacija kada se radi o najukusnijoj hrani, te putnici u potrazi za dobrim zalogajima već mogu da počnu planirati svoja naredna putovanja. Lista je napravljena na osnovu preko 400.000 glasova ljudi iz svih krajeva sveta, a imamo sreće da smo u neposrednoj blizini dve od tri prvoplasirane zemlje.

Italija

Nije preveliko iznenađenje da se na prvom mestu nalazi Italija. Sa svojom bogatom istorijom i raznovrsnim ukusima, ova kuhinja ne samo da hrani telo već je lek i dušu, baš kako je prikazano u filmu “Jedi, moli, voli”.

Italijani u kulinarstvu vešto spajaju tradiciju i inovaciju, a čaroliji dodatno doprinose uticaji različitih regiona sa svojim jedinstvenim specijalitetima.

Na severu ćete uživati u testeninama i sirevima poput raviolija i parmezana, dok jug osvaja sočnim napolitanskim picama, testeninom sa morskim plodovima i maslinovim uljem. Dodatne poene Italija dobija na vino koja su savršen pratilac jelima.

Crvena vina poput Chiantiiz Toskane ili Barolo iz Pijemonta zadovoljavaju čula i najstrožih ljubitelja vina, dok se bela vina poput  Pinot Grigio iz Veneta ili Vernacciaiz San Gimignano odlično slažu uz lagane obroke.

Neodvojivi pratilac vina je sir, a u Italiji se prozivode neki od najpoznatijih na svetu. Parmezan, mozzarella, pecorino, gorgonzola – samo su neki od sireva koji su postali globalni hitovi. Sirevi se koriste kao ključni sastojak u mnogim tradicionalnim jelima, a takođe se i sami jedu uz kvalitetno vino.

Italijanski deserti, ili dolci, su posebna priča. Teško je odlučiti se između slatkiša kao što su tiramisu, panna cotta, cannoli, gelato. Bez obzira da li ste ljubitelj čokolade, voća ili kafe, italijanska kuhinja ima odgovor za svačiji ukus.

Japan

Na drugom mestu našao se Japan, na čiju se kuhinju često gleda kao na svojevrsnu umetnost koja spaja ukus, estetiku i duboko ukorenjene tradicije. Ovo je gastronomska scena koja se neprestano razvija, istražujući nove tehnike dok održava duboko poštovanje prema svojim korenima.

Nama najpoznatiji japanski “izum” je suši, jelo koje je postalo globalna senzacija. Raznovrsne vrste sirove ribe kombinuju se sa savršeno skuvanim pirinčem i u nekim varijantama i sa drugim sastojcima, uključujući voće i povrće.

Drugi najpoznatiji specijalitet iz zemlje izlazećeg Sunca je ramen, popularna japanska supa sa rezancima. Jednostavna, a istovremeno bogata čorba spravlja se u različitim stilovima, poput shoyu (sa sojinim sosom), miso (sa pastom od soje) i shio (sa solju).

Topla i ukusna, često je okarakterisana kao “soul food” (hrana za dušu i utehu). Prilikom posete Japanu ne sme se propustiti iskusvo “tepanjaki”, kulinarska forma gde kuvar priprema hranu na ploči za kuvanje ispred gostiju.

Ovo je svojstveni šou koji uključuje akrobacije noževima i igranje vatrom, a rezultat su savršeno pripremljeni obroci. Što se začina tiče, vasabi, đumbir i soja sos igraju glavnu ulogu. Vasabi dodaje pikantnost, đumbir osvežava nepce između zalogaja, dok se soja sos koristi za pojačavanje ukusa.

Grčka

Na trećem mestu našla se nama dobro poznata grčka kuhinja koja nudi najbolje od Mediterana, uz dašak uticaja sa istoka, ali i pruža uvid u živopisne grčke tradicije.

Zvezda grčke kuhinje je visokokvalitetno maslinovo ulje, zlatni eliksir koji se koristi u gotovo svakom jelu, od musake do baklave. Jedno od omiljenih jela turistima u poseti Grčkoj, ali i lokalcima u potrazi za brzim ručkom, svakako su suvlaki i giros, uvijeni u pita hleb sa caciki prelivom.

Ne treba zaboraviti ni omiljeno jelo za svečane prilike – musaku – koju smo i sami usvojili od Grka, a koja se najčešće sprema sa krompirom ili patlidžanom, kao ni svima poznatu grčku salatu. Obrok nije kompletan bez slatkiša, a pri poseti Grčkoj mora se probati i domaća baklava, često pripremljena sa maslinovim uljem i medom.

Iskoristićemo priliku da prenesemo i jedan kuriozitet kada se radi o godišnjim nagradama “Atlasa ukusa”. Što se tiče najboljeg doručka godine, ne moramo da putujemo daleko. Naime, Taste Atlas je zaključio da je najukusniji doručak na svetu baš naša komplet lepinja i opisao je kao pravu deliciju koja je prvi put pripremljena još pre Drugog svetskog rata.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага