Претрага
Претрага
Close this search box.

Govori četiri jezika, bila je na razmenama u inostranstvu, ali je Dajani Novi Sad i PMF u srcu

Foto: Privatna arhiva

Ona govori engleski, ruski, nemački i španski jezik. Autorka je tri naučno istaživačka rada, svoje znanje o geoinformatici nadogradila je na prestižnom Palacki Univerzitetu u Olomoucu, u Češkoj. Ona je Dajana Tešić, studentkinja doktorskih studija na PMF-u i dvostruki nosilac specijalnih priznanja za postignut odličan uspeh tokom studija

Kao studentkinja koja je došla iz manjeg mesta, nije mogla ni da zamisli kako će izgledati  život pri dolasku u Novi Sad.
Foto: Privatna arhiva

Dajana studira smer za koji kaže da bi se mogao nazvati i primenjenom geografijom. Na Prirodno-matematičkom fakultetu, Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo pokrenut je novi smer – Geoinformatika.

-Geoinformatika, na čelu sa geografskim informacionim sistemima (GIS), predstavlja industriju koja doživljava veliku popularnost u svetu zbog mogućnosti da na savremen način pristupi rešavanju svakog zadatka u čijem centru se nalaze prostorni podaci. GIS je moćna platforma za prikupljanje, analizu i vizuelizaciju geografskih podataka koja nam pomaže da donesemo bolje odluke. Na našem departmanu se studenti pripremaju za prikupljanje, obradu i prikaz prostornih podataka, kao i primjenu GIS-a u oblasti prostornog planiranja, životne sredine, obnovljivih izvore energije, pametne poljoprivrede i mnogih drugih oblasti- rekla je za naš portal Dajana.

Rođena u Bijeljini, a sada sa adresom u Novom Sadu, Dajana je u toku osnovnih, master i doktorskih studija čak 8 puta bila na studenskim razmenama- u Češkoj, Hrvatskoj, BiH i Austriji.

-U Češkoj sam provela jedan semestar gde sam slušala predmete i studirala zajedno sa ostalim redovnim studentima. Ono što sam mogla primetiti jeste da se kod nas na fakultetima mnogo više pažnje posvećuje teoriji, dok je praksa u Evropi primarna stvar. Takođe, u Srbiji se studenti dosta više trude, više poštuju profesore i željni su novih znanja u poređenju sa vršnjacima koje sam imala priliku da upoznam- kazala je naša sagovornica.

Jedino mesto koje je navelo na razmišljanje o ostanku jeste Salzburg, gde je bila 4 puta na stručnom usavršavanju. ističe da joj je svaki odlazak tamo dao ogromna iskustva, kako životna, tako i u stručnom pogledu.

-Kako je vreme odmicalo, shvatila sam da ipak najveću radost osećam kada sam ovde, među svojim ljudima, u svojoj zemlji, radeći ono što volim i prenoseći znanje stečeno u Evropi novim generacijama studenata- istakla je Dajana i dodala da bi volela da poseti Kubu, koja joj je trenutno najveća želja.

Kao svoj najveći uspeh bi izdvojila to što je i pored svih obaveza uspela da izbalansira između privatnog i profesionalnog života, kao i da nije izgubila osobinu da se raduje svakom novom uspehu.

Foto: Privatna arhiva

-Kada ste doktorand, pritom uključen u nastavu, slobodno vreme je relativan pojam. Osim ispita, tu su i seminarski i naučni radovi, kao i stručno usavršavanje i priprema nastave.  Pored toga, sa sestrama sam pokrenula brend Hawe koji nema mnogo dodirnih tačaka sa mojom profesijom. Sve ove obaveze su dovele do manjka slobodnog vremena, ali kada uhvatim dane sa kojim satom “viška”, volim da ih provedem aktivno, planinareći ili vozeći bicikl- otkrila nam je Dajana.

Kao studentkinja koja je došla iz manjeg mesta, nije mogla ni da zamisli kako će izgledati  život pri dolasku u Novi Sad.

-Poznat je kao grad ljubavi i tolerancije i upravo to mi je i pružio. Univerzitet u Novom Sadu i Prirodno-matematički fakultet su prvo mesto gde sam se osećala kao svoj na svome. Zbog mogućnosti studiranja na budžetu, života u studentskom domu, korišćenja studentske menze i mnogih drugih studentskih pogodnosti, studentski život je bio u velikoj meri olakšan. Kada su posle prvih desetki došle i stipendije za najbolje studente, a zatim i studentske razmene, došlo je i do moje odluke da svoj životni put nastavim baš tu gde sam provela najljepše dane svog života – u Novom Sadu- ispričala nam je sagovornica.

nsuzivo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Gojko
05.01.2022 11:01

Živa bila divna devojka.Samo da ne završi u parovima ili na farmi…

Gost
Nemanja
05.01.2022 14:56

Ne masu ovakvi sa diplomama.
Mora da je neka uvertira za farmu,zadrugu…

Povezane vesti