Foto: Body Language Central

Nikada ne grešite i ponosite se svojim perfekcionizmom? Lepo, ali treba da znate da osobe koje nikada ne greše ne uživaju veliku popularnost okoline. Savršenstvo rađa distancu, dok nas greške čine ljudima, pa će vam povremena “brljotina” dići rejting u očima drugih. Naravno, to ne znači da će vas ljudi voleti ako stalno pravite gluposti. Da bi vam oprostili povremene greške i doživeli ih kao simpatične, prvo moraju da vas smatraju za relativno sposobnu osobu.

Psiholog Eliot Aronson utvrdio je ovo na osnovu eksperimenta u kom su ispitanici slušali snimak učesnika kviza. Među njima, bio je i jedan koji je prosuo kafu što se na snimku čulo. Rezultat je sledeći: kao najdopadljivija osoba ocenjena je upravo šeprtlja.

Sličan zaključak može se izvesti i na osnovu ranijeg eksperimenta koji je pokazao da greške čine umetničko delo zanimljivijim. Ispitanici su zamoljeni da ocene dve slike: prvu sa greškom i istu takvu na kojoj je umetnik popravio nepravilnosti. Znatno lošije je ocenjeno besprekorno umetničko delo jer lepota je u nesavršenstvu. Naučnici ovo tumače činjenicom da živimo u doba savršenstva i mašinski proizvedenih stvari, pa je ljudski dodir, ma kako nesavršen bio, potrebniji nego ikada.

eKapija.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments