Hleb je namirnica koja je neizostavna u našoj kuhinji. U svaki obrok se slaže, a posebno je drag i ukusan ako ga sami napravite. Ovde je recept o domaćem hlebu sa belim lukom na koji nikako nećete ostati imuni.
Sastojci sa hleb sa belim lukom:
- 550 g brašna
- 100 ml tople vode
- 100 ml mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kapičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika otopljenog putera
za preliv:
- 4 kašike otopljenog putera
- 2 čena belog luka
- malo soli
- malo seckanog peršuna
Priprema hleba sa belim lukom:
U toplu vodu sipajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite da odstoji do 10 minuta, da se kvasac aktivira i dok tečnost ne postane penasta. Potom dodajte otopljeni puter, mleko i so pa postepeno dodajte brašno i mesite rukom.
Biće potrebno oko 10 minuta da se testo formira, sve dok se ne odvoji od zidova posude. Kada se testo formira, od testa formirajte jufkice željene veličine.
U manjoj posudi pomešajte puter, so, sitno seckani peršun i beli luk. Svaku formiranu jufkicu umačite u smesu sa puterom i belim lukom i ređajte ih u tepsiju koju ste prethodno podmazali. Možete ih ređati i jednu na drugu ukoliko nestane mesta u tepsiji, pa pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena da se testo udvostruči.
Stavite hleb da se peče na 180 stepeno oko 30 minuta ili sve dok ne porumeni. Kada hleb bude gotov, izvadite ga iz rerne i prelijte prelivom ukoliko vam je ostao.
ona.telegraf.rs