Претрага
Претрага
Close this search box.

Hrana koja podiže imunitet: Predstavljamo 6 namirnica koje nas štite od sezonskih virusa

IZVOR: SHUTTERSTOCK

Predstavljamo vam nimirnice uz pomoć kojih ćete se odbraniti od zimskih kijavica i viroza.

Jedan od najboljih načina da bustujete imunitet tokom zime je kroz male promene u ishrani. Nutricionista Luis Pejn, preporučuje da svoje telo opskrbite precizno odabranim nutrijentima koji pomažu organizmu da se bore protiv prehlada i gripa.

1. Borovnice

Bobičasto voće generalno ima izvrstan efekat na zdravlje. Borovnice sadrže antioksidante – anticijanine koji podstiču proizvodnju ćelija koje napadaju viruse i bakterije. Ovi antioksidanti održavaju imunitet na visokom nivou i značajno umanjuju rizik od bolesti. Borovnice sadrže i jedinjenje koje se zove pterostilben koji radi u sinergiji sa vitaminom D. Zajedno, oni utiču na ekspresiju gena pod nazivom CAMP, koji je značajan za podizanje nivoa imunog sistema.

2. Đumbir

Ovaj zimski začin je poznat po svojim toplim kvalitetima, odnosno sposobnosti da ugreje organizam. Zahvaljujući svom antiupalnom delovanju odličan je saveznik za podizanje imuniteta. Njegov aktivni sastojak je gingerol, antioksidant koji je sjajan borac u odbrani od bolesti. Kada osetite da vas sustiže prehlada ili viroza napravite sebi napitak od ceđenog đumbira, malo limuna i kašike manuka meda.

3. Ananas

Iako ga povezujemo sa letom i osvežavajućim voćnim salatama, ananas ima snažno dejstvo kada govorimo o jačanju imuniteta. Istraživanje koje je rađeno Women’s University School of Nutrition je pokazalo da samo pola šolje ananasa dnevno značajno povećava imunitet.

4. Jogurt

Zdravlje vašeg mikrobioma je ujedno i slika vašeg imuniteta. Probiotici pomažu da održimo ravnotežu dobrih bakterija u crevima koja je opet povezana sa nivoom imuniteta. Jogurt u kombinaciji sa borovnicama može da bude odlična užina koja će bustovati vaš imunitet.

5. Jagode

Jagode sadrže više vitamina C nego pomorandže i snažan su saveznik u borbi protive sezonskih bolesti. Ipak, zima nije njihova sezona, a i kada im jeste sezona jagode se već godinama unazad nalaze na listi voća koje je jako opterećeno pesticidima. Ukoliko možete da nađete smrznute organske jagode, to može biti odličan izbor za jutarnje ovsene kaše ili musli.

6. Golica

Jedan od najvažnijih nutrijenata kada govorimo o imunitetu je cink, a seme bundeve je prepuno cinka. Ovaj mineral utiče na smanjenje upalnih procesa u telu i tako utiče na generalno bolju spossobnost organizma da se odbrani od bolesti. Istraživanja su pokazala da cink utiče na težinu gripa ili viroze ka oi na dužinu trajanja bolesti.

Sensa

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага