Претрага
Претрага
Close this search box.

I psi mogu da zaplaču od sreće

Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Ushićeni psi ne ostavljaju samo dlake na vašoj odeći, verovatno i zasuze od radosti, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Current Biology.

-Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, poput ponovnog susreta sa svojim vlasnicima- rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije koju je nazvao verovatno „prvom u svetu“.

Naučnici su merili količinu suza u očima pasa često korišćenim Širmerovim testom koji se sastoji od postavljanja posebne trake ispod kapaka. Za osnovno očitavanje naučnici su sproveli test na psima za vreme normalne interakcije s vlasnicima.

Psi bi „značajno“ povećali proizvodnju suza u prvih pet minuta ponovnog susreta sa svojim vlasnicima od kojih su bili razdvojeni pet do sedam sati, otkrili su istraživači. Otkrili su i da je volumen suza pasa bio veći nakon što bi se ponovno našli s vlasnikom u odnosu na druge ljude koje ti četvoronošci poznaju.

Plakanje je verovatno povezano sa oslobađanjem oksitocina, poznatog kao „hormon ljubavi“. Psi su s vremenom razvili specifične komunikacijske veštine i dokazano je da kontakt očima igra ulogu u formiranju odnosa između psa i njegovog vlasnika.

Naučnici bi u budućim studijama hteli da testiraju to da li psi proizvode suze na sličan način kada se susretnu sa svojim psećim prijateljima.

hina

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti