Pita sa tikvicama i šampinjonima je pravi izbor za lagan i zdrav obrok.
Pita sa tikvicama je podjednako ukusna ako je pravite sa heljdinim korama i sa običnim korama.
Za pitu sa tikvicama i pečurkama vam je potrebno:
500 gr heljdinih kora za pitu (mogu i obične)
1/3 večeg praziluka (može i crni luk, jedna veća glavica)
2 srednje tikvice
200 – 250 gr svežih šampinjona
1 kašika suvog začina
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
50 ml ulja + 50 ml za premaz
50 ml vode + 50 ml za premaz
Pita sa tikvicama i pečurkama je posna, pa je možete jesti kad god poželite.
Priprema:
Praziluk ili luk sitno iseckajte, pa dodajte malo vode i začine i prodinstajte ga na tihoj vatri.
Očistite tikvice i narendajte ih, zajedno sa šampinjonima. U izdinstani luk dodajte narendane tikvice i šampinjone i sve zajedno pržite oko 10 minuta.
Napravite preliv za premaz od 50ml vode i 50 ml ulja. Ređajte po dve (ako su heljdine kore) ili po tri (ako su obične kore) jedne na drugu, poslednju nafilujte i sve zajeno urolajte. Postupak ponavljajte dok ne isrtošite sv kore.
Pitu sa tikvicama pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Domaći Recepti/Opanak