Ako pokušavate da izbegnete prehladu tokom predstojeće zime, onda su sledeći saveti stručnjaka pravi izbor za vas.
Imunolog Džena Makioči izjavila je da je najbolja stvar za imunitet “da jedete sezonski“, zato što su biljke pod negativnim uticajem kraćih dana i nedostatka svetlosti kao i mi, pa izbor treba da padne na onu hranu koja je bogatija hranljivim materijama.
– Naše blagostanje se prepliće sa promenama godišnjih doba. Baš kao što se prilagođavamo suptilnim promenama temperature i dnevnog svetla, tako se prilagođavaju i biljke koje jedemo. Zbog toga se svesno trudim da uskladim svoju ishranu sa godišnjim dobima. Kako se sunčeva svetlost smanjuje, biljke prestaju da prave hranu i počinju da štede energiju da bi preživele do proleća – izjavila je.
Doktorka kaže da se zato fokusira da jede hranu poput tikve i bundeve koje su bogate beta-karotenom (biljni vitamin A, poznat kao antiinfektivni vitamin).
Imunolog takođe preporučuje da se pobrinete da unosite hranu bogatu vitaminom C – onu koja je, naravno, aktuelna u sezoni. Tu spadaju kupina i japanska mandarina – sve to će pomoći vašem imunološkom sistemu. Ona takođe savetuje da u svoju ishranu dodate neku fermentisanu hranu – poput kimčija – i vodite računa da redovno uključujete pečurke u svoje obroke jer su „prepune beta-glukana koji podržavaju imunološku funkciju“.
Zamenite uobičajeni engleski čaj ili kafu sa biljnim čajevima kako biste bili sigurni da dobijate dovoljno hidratacije – nešto što mnogi od nas zaboravljaju tokom zimskih meseci jer ne osećamo žeđ u toj meri kao u toplijim danima, prenosi “Dailymail”.
ona.rs
Kako glup tekst.U Srbiji jedite sezonsku hranu kao što je kupina ili nešto fermetisano,na primer kimči,šta god to bilo, ali nipošto kiseli kupus. Znači teško da ima da se pročita nešto smisleno.
U pravu ste g-đo,ima mali milion namirnica sa našeg podneblja,pa možda dotična osoba nije odavde,ako jeste trebala bi znati naše podneblje i namirnice adekvatno deluju na naš organizam,Kao širom planete ,sve je delotvornije u svom lokalitetu.
Tekst je bezveze. Kiseli kupus i ribanik, kao i ren najbolji za zimu. Bundeva naravno u svim oblicima.
Dali čitate, imunolog, Džena Makioči, pišuva vo prvata rečenica, znači ne e od ovde i ne e od naše podnebje. Znači nie, normalno k’e si jadime toa što si imame sezonski.
Ako ne znate šta da pišete pametnije je da ćutite
Mani te se gluposti. Jedem krompir, kupus, jaja, lukove, rižu, čokolade, domaće pekmeze. Zdrav do neba.
Pisac je hteo da kaze..za vase dobro je da vas je podsetio na temu…zasto takav agresivan stav
Pisac nije dao pravi savjet sta da se jede. Kakva kupina i japanska mandarina da pudu sezonska hrana. Sve sto dolazi sa strane od voca i povrca nije hrana za nas. Nasi enzimi nemigu ih rastvarati dokazano, nisu nam pradjedovi uzimali tu hranu. Pored kupusa kiselog, tursije i dr. oni nama predlazu nesto japansko, mogli su reci i avokado normalno kad doktori rade za druge koji ih plaju, CISTA GLUPOST JE OVO.
Sezonska hrana u Srbiji.Slanina,cvarci,kiseo kupus,pasulj,krompir tikva
Ali bas ga je prekardasila sa kimcijem. Zivim u Austriji pa nisam sigurna gde da nabavim taj komci, a kamo li na Balkanu.
Slanina,kiseli kupus,cvarci i domaca rakija….da izvozim zdravlje
Pa dobro, ovo je britanski list i članak za Britance. Definitivno nije za nas, uzalud ste kačili ovaj tekst.
Umesto da napišete članak na istu temu za naše podneblje, Vi radite prevode.
Bela rotkva prazi luk kiseli kupus bundeva…..
.