Претрага
Претрага
Close this search box.

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Tinejdžerke padaju u DEPRESIJU zbog društvenih mreža – najviše zbog nezadovoljstva svojim TELOM i PADA SAMOPOUZDANJA

Instagram i Viber vrat opasnost po zdravlje, lekari upozoravaju, roditelji paniče, tinejdžeri ne odustaju od mobilnih telefona!

Mlade devojke u adolescentnom dobu imaju dvostruko veću šansu za pojavu depresije povezane sa korišćenjem društvenih mreža nego momci u tom dobu, najviše zbog nezadovoljstva svojim telom i pada samopouzdanja, onlajn zlostavljanja i poremećaja spavanja, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

U studiji objavljenoj u časopisu „E-klinička medicina” analizirani su podaci o više od 10.000 mladih ljudi na Ostrvu i istraživači su zaključili da su četrnaestogodišnje devojčice najveći korisnici društvenih mreža. Dve petine njih koristi društvene mreže više od tri sata dnevno, dok isto čini petina dečaka.

Foto: 9Coach-Nine

Studija je pokazala da 12 odsto umerenih korisnika društvenih mreža i 38 odsto onih koji društvene mreže koriste duže (više od pet sati na dan), pokazuju znakove ozbiljnije depresije.
Anksioznost i loše spavanje povezani su sa depresijom. Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 procenata devojčica, dok je to slučaj kod gotovo trećine dečaka. Devojčice su, takođe, izložene većem riziku kada je reč o povezanosti korišćenja društvenih mreža i nezadovoljstva izgledom svog tela.

Pad samopouzdanja je i u ovom slučaju veći kod devojčica, pokazalo je istraživanje.
“Ovi rezultati su relevantni za razvoj smernica koje se tiču bezbednog korišćenja društvenih mreža, pa se za mlade ljude mora odlučnije regulisati vreme koje provode na društvenim medijima”, istakla je Ivon Keli, profesorka na londonskom Institutu za epidemiologiju i zdravstvenu negu, koja je bila jedna od vođa istraživanja.

Ona je pozvala roditelje i političare da obrate pažnju na rezultate studije i dodala da porodice, takođe, treba da razmisle o ograničavanju korišćenja mobilnih telefona u tinejdžerskim spavaćim sobama.

Politika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti