Sa preko 7.000 različitih sorti dostupnih širom sveta, ne čudi što su jabuke voće koje se najviše konzumira na svetu. Od slatkih crvenih sorti, kao što je Fudži do zelenih Greni Smit sigurno postoji jabuka za svakoga.
Istraživanje Univerziteta Ohajo zapravo je pokazalo da konzumiranje jabuke dnevno smanjuje učinke lošeg holesterola na naše arterije, za čak 40% .
Tokom četiri nedelje istraživanja, studija je sprovedena na 51 zdravoj odrasloj osobi, nepušačima, od 40 do 60 godina, koji nisu bili redovni konzumenti jabuka ili dodataka ishrani koji sadrže polifenole ili druge koncentrate. Šesnaest ispitanika jelo je jednu crvenu crvenu jabuku dnevno, dok je 17 ispitanika dobilo 194 ml polifenola svaki dan, a 18 njih placebo. Najveći rezultat zabeležila je jabuka, dok je ekstrakt polifenola dao mali doprinos organizmu.
Jabuke obiluju vitaminom E koji služi kao antioksidans rastvorljiv u mastima i vitaminom B1 koji je neophodan za rast i razvoj.
Da biste izvukli maksimum iz jabuka, ostavite koru na njoj, jer sadrži polovinu vlakana i većinu polifenola.
nsuzivo.rs