Претрага
Close this search box.

Jedan starinski, drugi moderan, bez trunke šećera: Recept za domaći džem od kajsija na dva najlepša načina

Foto: Pixabay

Sezona pripreme zimnice stiže, a otvaramo je receptima za najlepše džemove od raznog voća

Ukusne kajsije preplavile su pijace i rafove prodavnica i sada je pravo vreme da ih na najjednostavniji način sačuvamo za zimu.

Ako volite da se sladite savršenim voćem i tokom zimskih dana možete ih zamrznuti, ali lepše su ipak kad ih skuvate i od njih napravite ukusan džem koji je savršen za kolače, palačnike, ali i kao doručak iz šolju čaja i puter.

Donosimo vam dva jednostavna recepta za pripremu najukusnijeg džema od kajsija. Prvi je bakin, onaj koji godinama odoleva pred svim modernim zavrzlamama, a drugi je moderan, sprema se na način koji vole savremene domaćice.

Džem od kajsija – starinski recept

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih kajsija
  • 300, 400 g šećera (po ukusu)

Priprema:

Kajsije operite, izvadite kosčice i zatim ih usitnite. Dodajte šećer i lagano izgnječite rukama. Sipajte u šerpu i na laganoj vatri kuvajte oko sat vremena. Kad se pravi putić tu gde provučete varjaču znate da je džem gotovo. Sipajte ga u sterilizovane tegle i ostavite da se ohladi. Držite na tamnom i hladnom mestu kako se ne bi pokvario jer u njemu nema konzervansa.

Džem od kajsija – moderan recept bez šećera

Sastojci:

  • 6 kg kajsija
  • 300 g urmi ili suvoga grožđa
  • po želji malo cimeta

Priprema:

Kajsije oprati, odstraniti košpice i prepoloviti na pola.  Urme ili suvo groždje potopiti u vodu da odstoji nekoliko sati, zatim ocediiti od vode i samleti. Izmešati sa kajsijama i staviti šerpu u rernu na 230 stepeni.

Ako volite da voće bude u komadu kajsije nemojte mleti, ako volite gladak džem obavezno sve zajedno sameljite na mašinu za meso.

Kuvati dok ne uvri višak vode, oko sat vremena. Zatim sipati u tegle, zatvoriti i okrenuti naopako. Ostaviti da se dobro ohladi. Držati na hladnom mestu, a najbolje frižideru.

glossy.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti