Претрага
Претрага
Close this search box.

JEDETE I STOMAK SE ODMAH PRETVORI U BALON? Proste navike pre i posle obroka pomažu kod nadutosti i gasova!

Foto: Medical News Today

Nadimanje je simptom prevelike količine gasova koji se zadržavaju u crevima i ispunjavaju naš stomak. Nadimanje je uobičajen i svakodnevni problem svih nas, ali može da bude simptom bolesti i poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema. Nadutost stomaka se deli na nadimanje želuca i nadimanje creva.

Nadimanje stomaka je često teško identifikovati i definisati. Najčešći simptomi su povećan obim stomaka i osećaj velike količine gasova u digestivnom sistemu. U praksi, to znači osećaj nelagodnosti, a često i bol i pritisak. Osećanja pacijenata su veoma subjektivna i teško ih je povezati sa količinom gasova u crevima.

Osobe koje se žale na nadimanje stomaka uglavnom imaju osećaj “naduvanog” stomaka i distenzije. Pored toga, često se javljaju izbacivanje gasova i osećaj pritiska u levom ili desnom hipohondrijumu (zbog vazduha koji se tamo nalazi). Ovo može da bude povezano sa grčevima u crevima, kratkim dahom i bolom u grudima, “strujanjem” u trbušnoj duplji i prekomernim gasovima.

Foto: Mental Floss

Uzroci nadimanja stomaka mogu da budu:

povećana proizvodnja gasova u crevima zbog prekomerne konzumacije hrane
nekontrolisani unos vazduha kroz usta
problemi sa izbacivanjem gasova, npr. zbog opstrukcije creva
operacija koja je prethodno obavljena u trbušnoj duplji
oštećenje procesa varenja zbog bolesti jetre, pankreasa, žučnih puteva i debelog creva
bolesti centralnog nervnog sistema
Iz dnevne ishrane treba isključiti gazirana pića i svu hranu koja izaziva nadimanje. Takođe, hranu treba jesi polako i smireno, dobro je jesti i male porcije, ali češće. Drugi način je uzdržavanje od razgovora tokom jela, a nakon obroka se preporučuje duga šetnja. Sredstva za ublažavanje gasova mogu da se koriste za lečenje nadutosti, npr. tople obloge. Takođe, u svakoj apoteci mogu da se kupe preparati koji deluju simptomatski i smanjuju nadutost.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti