Potočarka je vrlo često zaboravljena biljka za koju stručnjaci veruju da je najzdravija na svetu.
U pitanju je povrće koje sadrži brojne esencijalne vitamine i minerale kao što je gvožđe. Ako je verovati istraživanjima, ova biljka sadrži više gvožđa nego spanać i više vitamina C od nekih agruma.
Osim tih hranljivih materija, potočarka ima brojne zdravstvene prednosti. Naime, prema nedavnoj studiji, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a takođe i pročišćava krv, podstiče apetit i čisti telo od toksina.
Mnogi ljudi piju sok od potočarke, a preporučuje se i ispijanje razređeno sa vodom u meri 1:5.
Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, i ne više od toga, jer može doći do nuspojava.
Evo sve šta treba da zante o potočarki – sastav, kako se sprema sok, salata, čak i tinktura.
Sastav potočarke
Potočarka je bogata vitaminima A, C, E, K i D, mineralima, gvožđem i jodom, kao irafanolom, eteričnim uljem koje sadrži sumpor. Ona sadrži veće količine gvožđa od spanaća i vitamina C od limuna i narandži.
Lekovita vodena kraljica – potočarka
Ova biljka pikantne arome koristi se kao hrana i lek, a sveže isceđen sok jača jetru, žuč i bubrege. U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti disajnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, pospešuje rad metabolizma, čisti pluća i krv, pomaže kod umora i malaksalosti, povoljno deluje kod dijabetesa, ublažava groznicu, pomaže kod oboljenja jetre, leči kožne tegobe, stimuše rast kose, olakšava reumatske tegobe, navodi Priroda na dar.
Brojna su lekovita delovanja potočarke, često se koristi kao antibiotik, antioksidans, diuretik, reumatik, stimulans, čistač organizma, protiv upala i groznica, ekcema, angina, nadraženog grla i pluća, protiv bronhitisa, katara pluća, podstiče izlučivanje sluzi iz pluća, protiv zubobolje i upale zubi. Korisna je čak i pri spoljašnjoj primeni, čisti i zaceljuje oštećenu kožu, deluje protiv mrlja i pega po koži, a delotvorna je i protiv opadanja kose. Jača želudac, jetru i debelo crevo, reguliše funkciju žučne kese, a uz sve ovo veoma je lekovita za zdravlje očiju.
Bolesti i stanja koje leči potočarka
– Bolesti srca i krvi, čisti masnoće u krvi
– Bolesti disajnih puteva, posebno se koristi za izbacivanje guste i tvrde sluzi iz pluća
– Bolesti bubrega i urinarnog trakta
– Dijabetesa
– Bolesti jetre
– Bolesti kože i temena
Listovi potočarke koriste se u narodnoj medicini kao efikasno sredstvo protiv anemije, različitih vrsta upala i plućnih oboljenja. Tako se od davnina i zna da deluje kao sredstvo za čiscenje krvi. Jedna čaša soka od potočarke, popijena ujutru na prazan stomak, odnosi sve nagomilane otrovne materije iz organizma.
Zatim pospešuje mokrenje, snižava povišenu temperaturu, stimuliše i otvara apetit. Takođe je poznato i njeno delovanje protiv crevnih parazita. Travari je preporučuju i protiv hroničnog bronhitisa, tuberkuloze, skorbuta, neuralgija, zubobolje i opadanja kose. Izmedju ostalog ima moć da snižava nivo šećera u krvi, tako da je korisna u lečenju šećerne bolesti. A supa od potočarke je poznata po tome da pročišćava pluća, piše Priroda na dar.
U narodnoj medicini svež sok ili listovi potočarke koriste se kao sredstvo za čišćenje krvi, protiv osipa i oboljenja bubrega i jetre. Osim toga upotreba sveže biljke ili soka pospešuje izlučivanje mokraće, poboljšava varenje, leči razne upale i jača želudac. Sveže isceđen sok podstiče izbacivanje peska i kamena u bubregu, čisti od glista i olakšava stolicu i mokrenje, a potrebno ga je piti po tri kašičice dnevno sa malo vode.
Pored toga čisti jetru, krv, čuva srce, ublaža giht i reumu, otklanja i smetnje u krvnim sudovima i podstiče cirkulaciju. Najnovija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje listova potočarke znatno smanjuje rizik od pojave različitih oblika raka. Naime ova biljka sprečava oštećenja DNK belih krvnih zrnaca, što je često glavni uzrok pojave karcinoma.
U spoljašnjoj upotrebi, koristi u obliku obloga koje deluju protiv reume i mišićnih bolova. Sok od potočarke namazan na kožu izvanredno leči dermatoze i akne. Ako želite imati gladak i ružičasti ten, prepustite se zelenoj potočarki.
Lekovitost potvrđena naučnim studijama
Kako piše Priroda na dar, lekovitost potočarke dokazana je u mnogobrojnim svetskim naučnim studijama. Jedna od njih dokazuje lekovitost potočarke i pozitivno delovanje na karcinom. Potvrđeno je da redovno konzumiranje manjih količina ove biljke može sprečiti rak prostate i debelog creva. Istraživanja su pokazala da obloga od lišća potočarke efikasno deluje na suzbijanje tumora žlezda ili limfnih čvorova. Potočarka sadrži znatne količine spoja nazvanog feniletil izotiocijanat (PEITC), koji ima snažna antikancerogena svojstva.
Sveži sok potočarke poznato je sredstvo za lečenje bubrežnih i bolesti kože. Ova biljka bogata je vitaminom C, te je odlična pomoć u jačanju imuniteta, kao i u borbi protiv hroničnih bolesti i upala. Poznata je kao efikasan tonik za kosu, jer sprečava opadanje kose i podstiče njen rast i gustoću. Odlična je pomoć kod detoksikacije organizma, pospešuje čišćenje krvi, podstiče mokrenje, podiže energiju i stimuliše funkcije organizma. Nezaobilazna je u čišćenju pluća.
Priprema potočarke
Potočarka, iako izgleda „slatko“, zapravo je ljutkasta. Najbolje je koristiti dok još nije procvetala, zbog smanjene doze ljutine. Koristimo je u salatama, kao začin, čaj, sveže isceđen sok, u obliku kapi i tinktura. Takođe se koristi u pripremi pita i kao prilog glavnom jelu, dodatak supama, varivima i sendvičima.
Salata od potočarke
Lišće potočarke dobro operite. Dodajte na kolutove narezan mladi crveni luk i usitnjeni češnjak. Dodajte so, biber , nekoliko kašika maslinovog ili bučinog ulja i sok limuna. Pustite salatu da odstoji sat vremena, nakon čega je spremna za konzumiranje. U kombinaciji s mekim sirevima (feta, mozzarella, skuta) ova salata može biti izvrstan samostalni lagani obrok, ali i savršen prilog glavnom jelu.
Čaj od potočarke
Jednu kašiku sveže, oprane potočarke sitno narežite i prelijte sa dva dcl ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procedite. Tokom dana pijte 2-3 šoljice ovog čaja.
Sok od potočarke
Jednu šaku sveže potočarke operite i usitnite u sokovniku. Isceđenom soku dodajte vodu u odnosu 1:5 (1 dcl soka na 5 dcl vode).Uzimajte kašiku ovog soka tri puta dnevno.
Tinktura od potočarke
30 g svežih listića potočarke prelijemo sa 1,5 dl alkohola od 20 % te ostavimo da stoji 5-7 dana. Tinkturu uzimamo tri puta dnevno tako da jednu čajnu kašičicu dodamo u čaj ili vodu.
Potočarka kao oblog
Potočarku možemo koristiti i kao oblog, a količina zavisi od veličine rane. Lišće izgnječimo te stavljamo na oštećeno mesto na koži, zamotamo zavojem i ostavimo da potočarka deluje nekoliko sati. Ranu je potrebno pre dezinfikovati.
Supa od potočarke
Dva svežnja potočarke dobro operite i naseckajte. 1/2 kg krompira ogulite i narežite na sitne kockice. Kuvajte oko 30 minuta, a pred kraj kuvanja po želji začinite. Dodajte so, mleveni crni biber, muškatni oraščić (ostali začini po želji i ukusu). Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu supu.
Napomena
Potočarku je poželjno konzumirati svežu jer se zamrzavanjem i sušenjem gubi veliki dio lekovitih vrednosti. Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ove biljke. Prekomerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog kanala i bešike, piše Priroda na dar.
zena.blic