Praznična trpeza podrazumeva posebna jela. Zato u ovom periodu godine tragamo za malo drugačijim receptima, koji će oduševiti celu porodicu i postati deo nove tradicije. Budući da je zima, u fokusu je pečenje. A Džejmi Oliver ima najbolji recept za punjenu ćurku.
Punjena ćurka Džejmija Olivera mnogima je omiljeni praznični recept. Idealna je ako pravite novogodišnju večeru kod kuće ili želite da za božićnu trpezu spremite nešto drugačije. Evo kako Džejmi Oliver sprema svoje pečenje.
Punjena ćurka Džejmija Olivera
Potrebno je:
– grančica sveže žalfije
– 12 traka pančete ili tanko iseckane slanine
– 1 čen belog luka
– 4 srednja crvena luka, oljuštena
– 2 štapića celera
– velika šaka prezli
– šaka suvih kajsija
– 300 g mlevenog svinjskog mesa
– korica jednog limuna
– prstohvat rendanog muskatnog oraščića
– 1 veliko jaje
– morska so i sveže mleveni crni biber
– 12 malih svežih grančica ruzmarina
– ćurka od 4-5 kg
– 1 velika pomorandža
– maslinovo ulje
– 2 kašike običnog brašna
– 1,1 litar pilećeg ili povrtnog temeljca
Priprema:
Zagrejte rernu na maksimum. Zagrejte šerpu do srednje vrućine i dodajte malo maslinovog ulja. Listove žalfije dodajte u tiganj sa 6 traka pančete ili slanine.
Očistite i iseckajte 2 čena belog luka i 1 glavicu luka. Celer isecite i iseckajte i dodajte u tiganj sa belim i crnim lukom. Sve lagano pržite dok ne omekša i ne porumeni. Sklonite šerpu sa ringle, dodajte prezle i dok se smesa hladi, sitno iseckajte kajsije i umešajte ih.
Kada se nadev ohladi, dodajte svinjsko meso, limunovu koricu, muskatni oraščić, jaje i puno morske soli i sveže mlevenog crnog bibera, pa sve dobro izmešajte.
Preostale trake pančete ili slanine isecite na pola i isecite 1 oljušteni čen belog luka na tanke kolutove. Stavite grančicu ruzmarina i komad belog luka na jedan kraj prepolovljene trake pančete i čvrsto je urolajte. Ponovite sa ostalim komadima pančete dok ne dobijete 12 malih rolnica.
Izbodite butine i batake ćuretine na 6 mesta sa svake strane. Gurnite malo rolata pančete u svaku rupu dok ne proviri. Ovo će vašim ćurećim butovima dati fantastičan ukus i održaće ih vlažnima dok se kuvaju.
Preostali luk oljuštite i iseckajte na pola, a šargarepu oljuštite i narežite na deblje kolutove.
Dobro obrišite svoju ćurku, iznutra i spolja, kuhinjskim papirom i stavite je na dasku, sa vratom prema vama. Pronađite ivicu kože koja pokriva ćureće grudi i nežno je ogulite. Provucite prste, a zatim ruku ispod kože, oslobađajući je od mesa. Ako budete pažljivi, trebalo bi da budete u mogućnosti da skinete svu kožu sa mesa, držeći je pričvršćenu sa strane. Idite polako i pokušajte da ne napravite rupe!
Podignite labavu kožu na kraju vrata i kašičicom stavite nadev između kože i grudi, podvlačeći preklop kože ispod da biste sprečili da nešto curi. Stavite narandžu u mikrotalasnu na 30 sekundi da se zagreje i stavite je u šupljinu.
Izmerite punjenu ćurku i izračunajte vreme kuvanja (oko 20 minuta na 500 g).
Stavite ćurku na veliki pleh za pečenje, natrljajte je maslinovim uljem i dobro začinite. Okružite seckanom šargarepom, lukom i preostalim čenčićima belog luka, prekrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu. Odmah smanjite vatru na 180°C i pecite dok sok ne iscuri iz butina ako ga probušite nožem ili ražnjem. Uklonite foliju poslednjih 45 minuta da ćurka porumeni.
Pažljivo podignite ćurku iz pleha i ostavite na dasci prekrivenoj folijom najmanje 1 sat, a najbolje 2 sata za veće ćurke.
Kada je vreme odmora skoro isteklo, skinite površinsku masnoću sa pleha za pečenje i dodajte brašno i temeljac. Stavite pleh na ringlu i stavite da provri na jakoj vatri. Kada sos počne da se zgušnjava, procedite ga u činiju.
Isecite ćurku i poslužite sa sosom!
A na našim Super receptima pronađite još ukusnih specijaliteta!
zena.blic