JEDNODNEVNI POST SVE POPULARNIJI U SVETU! Ne jede se 24 sata, a onda se navali na hranu – evo šta se dešava sa TELOM

Foto: Everyday Health

U poslednje vreme u svetu je sve popularniji tzv. jednodnevni ili 24-satni post. Kako prenosi Healthline, tokom tog perioda dozvoljeno je konzumiranje samo kalorijski neutralnih napitaka, dok nakon 24 sata možete slobodno da se vratite svojoj uobičajenoj ishrani. Koliko je to zapravo zdravo ili štetno po organizam? Stručnjaci ipak objašnjavaju da dolazi do nekoliko promena.

Osim skidanja neželjenih kilograma, jednodnevni post može imati pozitivan uticaj na metabolizam i kardiovaskularno zdravlje. Ono što lekari ipak preporučuju jeste da ne preterujete jer ovakav režim ishrane može da izazove osećaj velike gladi, ali i da dovede do neželjenih komplikacija kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima i kod hroničnih bolesnika.

Naše telo će prve reakcije početi da pokazuje već nakon osam sati nejedenja. Nakon tog razdoblja ono će početi da koristi rezervne masti kako bi dobilo energiju koja je potrebna za svakodnevno funkcionisanje. Nutricionisti naglašavaju da svi postovi duži od 24 sata mogu da dovedu do toga da telo za energiju počne da rezervne proteine. Ostale promene su:

  • gubitak kilograma
  • snižavanje holesterola
  •  smanjenje rizika od bolesti srca
  •  smanjenje upalnih procesa u telu
  •  smanjenje rizika od određenih vrsta raka
  •  podsticanje osećaja kontrole nad jedenjem
  •  snižavanje šećera u krvi

Ipak, ako ovakvoj vrsti posta pribegavamo prečesto, to može da dovede do nuspojava, poput osećaja gladi i razdražljivosti, nedostatka hranljivih materija u organizmu, gubitka energije, povećanog rizika od aritmije i hipoglikemije te poteškoća s koncentracijom ili pamćenjem.

mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti