Foto: BT.com

Imamo osećaj da nam šećer hranu čini ukusnijom, pa je nekada zaista teško da smanjimo njegov unos, posebno ukoliko to već postala navika.

Prema Američkom udruženju za srce, preporučena količina šećera za muškarce je 36 grama, a za žene 24 grama, ali se smatra da se na dnevnom nivoz konzumira mnogo više. Previše šećera može da dovede do kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, piše The List. Zato je najbolje da umereno unosimo.

Kako da smanjimo unos šećera na zdrav način?

Izbegavanje napitaka sa šećerom

– Najočitiji korak je da se eliminišu pića sa šećerom iz ishrane, a zamenite ih vodom ili vodom sa prirodnim ukusom sa malo ili bez šećera – savetuje dr Mark J. Tager za The List.

Da li ste znali da su pića na vrhu liste kao izvor dodatog šećera? Prema Američkom udruženju za srce, 47% naše potrošnje dodatnog šećera dolazi od pića poput bezalkoholnih pića (25%), voćnih sokova (11%), kafe/čaja (7%) i sportskih/energetskih pića (3%). Grickalice i slatkiši ih blisko prate sa 31%.

Može biti izazovno smanjiti unos šećera kada konzumirate mnogo upakovanih proizvoda. Stoga, vođenje računa o izboru hrane i pića može dugoročno pomoći vašem zdravlju.

Deserti su ukusni i odličan način da se počastite. Međutim, većina njih nema visoku nutritivnu vrednost, pa ako žudite za šećerom, možete da odaberete zdravije opcije kao što su, sveže voće, grčki jogurt sa cimetom/voćem ili tamna čokolada, piše Healthline.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments