Prave sladokusce visoke letnje temperature ne mogu da spreče da uživaju u kremastim dezertima, jednostavno je potrebno da se prilagode sezoni. Jedan od takvih sezonskih je popularna “jogurt torta” za koju je korišćenje rerne minimalno, a užitak u ukusima je maksimalan.
Sezona svežih kupina je počela tako da je sada idealno vreme za kolače u kojima je ovo zdravo voće zvezda.
Recept za jogurt tortu sa kupinama
Potrebno je:
– šećer kristal 3 kašike
– brašno 3 kašike
– 1 jaje
– gusti jogurt 600 ml
– slatka pavlaka 500 ml
– listići želatina 3 komada
– šećer u prahu 200 g
– kupine 300 g
Priprema:
Najpre pripremite biskvit. U posudi umutite žumance i šećer dok ne dobijete penastu smesu i zatim umešajte brašno. U drugoj posudi mikserom umutite belance u čvrsti sneg, te ga pažljivo umešajte u smesu žumanca, šećera i brašna. Biskvit izlijte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite 10-ak minuta na 180 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.
Dok se biskvit hladi, pripremite fil.
Najprije umutite slatku pavlaku u šlag. Listove želatina nakvasite u vodi dok ne omekšaju i zatim ocedite. Jednu čašu jogurta u loncu zagrejte do vrenja i dodajte želatin i mešajte dok se ne otopi. U posebnoj posudi pomešajte preostali jogurt i šećer i dodajte otopljeni želatin sa jogurtom.
U smesu umešajte i šlag, kada je fil spreman, dodajte sveže kupine i pažljivo promešajte kako bi se spojile sa filom. Fil izlijte na biskvit u kalupu i kolač stavite u frižider da se ohladi. Servirajte ga hladnog, sa nekoliko svežih kupina kao ukras.
zena.blic.rs