Sve više ljudi umesto kafe pije kakao koji je po svom sastavu mnogo zdraviji od najpopularnijeg jutarnjeg napitka
Kakao sadrži teobromin koji je sličan kofeinu, ali mnogo zdraviji zbog čega sve više ljudi prelazi na ovaj napitak i ostavlja kafu zauvek.
Smatra se da kakao poseduje i veliku količinu flavonida koji je značajan kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje.
Istraživanja su pokazala da smanjuju rizike od demencije i utiču na bolju koncentraciju. Flavonoidi se bore i protiv delovanja štetnih slobodnih radikala. Kakao obiluje biljnim proteinima, i velikom količinom korisnih vitamina i minerala (gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, selena, folata, vitamina B,E i K grupe).
Ko ne bi trebalo da konzumira kakao
Ono zbog čega treba biti oprezan u količini koja se konzumira, jeste činjenica da je kakao visokokalorična namirnica. Pored spomenutih masti, to je razlog zbog koga bi za kardiovaskularne bolesnike bilo najbolje da kakao ne koriste, ili da to čine u izuzetno malim količinama. Takođe, treba imati u vidu da dodavanje mleka dodatno podiže količinu masnoće i kalorija. U receptima za spremanje zdravog kakao napitka najčešće se predlaže mleko poput bademovog, kokosovog ili ovsenog. Deca mlađa od 3 godine mogu biti alergična na kakao jer je ova biljka i alergen.
Žene koje imaju ciste u dojkama treba da izbegavaju kakao jer kofein, teofilin i teobromin mogu da utiču na rast cističnog tkiva. Tanin iz kakaa može da smeta onima koji imaju hemoroide, a oni koji su intolenantni na kofein takođe ne treba da ga konzumiraju. Naravno, bilo bi potrebno popiti više od 6 šolja dnevno za negativne reakcije, mada je i to individualno. Osobe koje imaju hronične glavobolje i oni koji su po prirodi nervozni, takođe bi trebalo da izuzmu kakao iz ishrane.
Koristi za zdravlje
Zbog količine gvožđa, preporučuje se prvenstveno onima koji imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom. Dobar je za kožu jer ima sposobnost obnavljanja mrtvog ćelijskog tkiva kože. Kakao ima visoka energetska svojstva, pa je odličan za decu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu jačanju i obnavljanju mišića. Osobe koje su sklone depresiji trebalo bi da kakao uvrste u redovnu ishranu zbog velike količine magnezijuma. Zanimljivo je i da kakao sadrži feniletilamin, koji ima dejstvo slično endofrinu, a to je hormon zadovoljstva i sreće.
A sta je sa bubreznim bolisnicima? Podixanje nivos kalijuma steti za srce. Samo pisete polovicne gluposti
Osobe da povisenim ocnim pritiskom i glaukomom ne bi smeli da konzumiraju kakao a to niko ne spominje
Nisu napisali nikakve gluposti, kakao je izuzetno koristan i dobila sam preporuku od lekara da ga pijem iako sam i srcani i bubrezni bolesnik. Piti ga umereno do 2 solje dnevno bez ikakvih posledica, a lose utice samo ako dnevno pijete vise od 4 solje (ne soljice, nego solje).
pseudonauka
Vazno je da svi mi, koji nemamo veze sa medicinom, znamo bolje od starih, iskusnih lekara. Npr. znamo sta nije dobro za srce bolje od dr koji ga je drzao u ruci i presadio. Bas taj mi je dao savet da je kakao, ne lek, vec dobar za srce. Cuveni prof.Kovac, da nam jos pozivi.
Doktori znaju ono sto su naucili napamet,nista drugo ne znaju…sto vam ne kazu da meso i sve zivotinjsko unistava coveka i dolazi do raznih bolesti??? A ne,mora farmako mafija da zaradi…ipak lekovi lece,ali malo sutra…lekovi vas ubijaju,unistavaju sve dobro u telu…pitajte doktore za voce,povrce i orasaste plodove,bas me zanima sta ce da kazu,posto znaju samo ono sto su naucili napamet,nista drugo…kakao nikako ne valja,kao i kafa,ali dobro,mora da se umre,neko mnogo pre,neko mnogo kasnije,samo je ishrana u pitanju…pametnima dosta…
Ja pijem kafu dva puta dnevno,ali pomesam sa kakaom,kasicica kafe i kasicica kakako.Meni prija,probajte i vi.