Najbolje vreme za doručak
Najbolje vreme za doručak ima veze s našim dnevnim rasporedom, a ne s tim koliko je sati u danu. ”Većini nas je potrebna unutar jednog do tri sata nakon buđenja”, kaže dijetetičarka Marisa Karp. Na optimalno vreme za svakoga od nas utiče niz faktora poput našeg dnevnog rasporeda, nivoa aktivnosti u danu, te zdravstvenog stanja, prenosi Real Simple.
”Tokom noći, dok spavamo naš organizam probavlja večeru, te se oporavlja i odmara. Budući da je do jutra prošlo mnogo sati od poslednjeg obroka, do jutra je prošlo dosta od zadnjeg obroka, što je uzrokovalo prirodni pad šećera u krvi”, objašnjava dijetetičarka Hana Santoni. Doručak ubrzo nakon buđenja obnavlja šećer u krvi, osiguravajući da telo ima dovoljno glukoze (tj. energije) za optimalno funkcionisanje.
”Ako preskočite doručak ili predugo čekate, verovatno ćete se osećati umorno i iscrpljeno. Hormon stresa kortizol će se ubrzati, remeteći prirodni telesni cirkadijalni ritam i ravnotežu hormona”, kaže Santoni. ”Preskakanje ili odlaganje doručka takođe može otežati praktikovanje uravnotežene ishrane tokom dana, jer je veća verovatnoća da ćete imati potrebu pojesti više za ručak. Znači preskakanje obroka povećava šansu za prejedanje i odabir manje zdravih opcija”, napominje Karp.
Možete li doručkovati prekasno?
Moguće je doručkovati prekasno i to zato što je vašem telu i dalje potrebna hrana nakon perioda noćnog posta, bez obzira ustajete li ujutro u 5 sati ili u 12. Ovaj jutarnji obrok prekinuće post, dati vam energiju i podržati cirkadijalni ritam tako da reguliše nivo šećera u krvi i hormone, napominje Santoni.
Uz to, doručak više od tri sata nakon buđenja smatra se kasnim. I zavisno od toga kada jedete, to se više može računati kao ručak. Ipak, kaže Karp, nije preporučljivo potpuno preskočiti doručak.
Treba li doručkovati svaki dan u isto vreme?
Kada je moguće, idealno je doručkovati otprilike u isto vreme svaki dan. To je zato što naša tela rade prema unutarnjem satu ili cirkadijalnom ritmu, objašnjava Karp. Ovaj sat najbolje funkcioniše kada navike, pa i obroke, održavamo po nekom ustaljenom rasporedu. ”Jedući otprilike u isto vreme svaki dan, naša tela predviđaju šta dolazi i navikavaju se da funkcionišu u tim okvirima”, kaže Karp. Santoni podržava ovu tvrdnju ističući kako dosledna rutina i obrasci ishrane svakako predstavljaju veliku korist za zdravlje metabolizma.
Naravno teško je svaki dan u minut isplanirati svoje rasporede, ponekad ćemo kasniti, a ponekad uraniti, ali dobro bi bilo težiti stvaranju rutine i ujednačenih navika.
Osim toga kod doručka je najbolje fokusirati se na obroke bogate proteinima i vlaknima, jer oni lako stvaraju osećaj sitosti i daju nam energiju potrebnu za početak dana.
najzena.alo.rs