Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO DA POBEDITE MANIPULATORA: “Razoružajte” ga uz pomoć ove jednostavne stvari

Foto: vaspsiholog.com

Iako vešto vladaju određenim taktikama do te mere da druga osoba lako gubi nit i kontrolu, postoje određene strategije kojima je moguće savladati manipulatora.

Postoji nekoliko vrsta manipulacije i mogu se pojaviti u neočekivanim trenucima. Uključuju emocionalne ucene, dezinformacije, a sve kako bi se stvorio određeni utisak i iskoristile slabosti drugih.

Osnovna odbrana se zasniva na ličnom postavljanju granica i svesti o vrednostima koje posedujete, u koje ne sumnjate. Tek tada ćete otvoriti prostor za konstruktivan razgovor.

Samosvest podstiče razvoj kritičkog mišljenja, i pomaže da se preispitaju dostupne informacije u odnosu na ono što se prezentuje. Neprihvatanje svega kao istine, bez provere činjenica, ključan je način prepoznavanja manipulatora i njihovog metoda delovanja.

Daje vam moć da oblikujete razgovor i preuzmete kontrolu nad njim, zahvaljujući argumentima koje posedujete i na koje se oslanjate.

Koristeći ova pravila, onemogućićete manipulatoru da izazove sumnju i dominira i da preuzme odgovornost pre svega za sebe, kao i za ono što i sami zaslužujete i za šta želite da se borite.

Foto: Medium

Pre svega, vaš govor i misli moraju biti jasni i direktni. Formirajte kratke rečenice koje imaju izraženu poentu. Suprotnost manipulatoru, koji skreće sa puta i ide u određene širine stvarajući zabunu.

Možete biti pomalo nejasni u izražavanju nekih svojih stavova. Ne morate odati sve segmente svog mišljenja. Neutralnost vas štiti jer manipulatoru ne otkriva vaše slabosti ili moguće neznanje o temi koju bi on mogao da preuzme i umanji.

Izuzetno je važno naučiti da ovladate sobom i vidljivim reakcijama koje automatski pravite. Snimite sebe, ako se spremate za razgovor, a pritom to radite sa bliskom osobom koja može da preuzme ulogu manipulatora u simulaciji razgovora.

Pazite kako se ponašate fizički ako ste, na primer, optuženi za nešto, ako dobijete kritiku koja nije opravdana, ako ste verbalno zlostavljani ili ako se na bilo koji način osećate ranjivo.

Vaši gestovi i držanje govore mnogo. Kada ih upoznate, naučićete da ih lakše ispravljate. Smirenost, naizgled ravnodušnost, nateraće vašeg protivnika da odstupi jer neće dobiti željenu reakciju od vas. Ako delujete opušteno, uvek možete iskoristiti priliku da razgovor pretvorite u šalu.

Ne dozvolite manipulatoru, ali i sebi, da pređete određene granice. Posebno posežući za agresijom . Definitivno treba da ostanete ljubazni , bez obzira koliko ste unutra uznemireni. Sa takvim ljudima treba da komunicirate na način koji ih razoružava, a ne vi.

Nemojte se upuštati u diskusiju za koju znate da nema svrhe i da vam ne donosi korisne informacije. I na kraju, ako se držite svih prethodnih pravila, zapamtite samo još jednu stvar – izbegavajte da se pravdate . Osvestili ste sebe, prepoznali manipulatora i načine na koje on kontroliše razgovor. Stojite iza svojih uverenja.

Sensa

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Gaga
23.03.2024 17:46

Lepi saveti tj korisni.

Gost
Aurora
26.03.2024 01:10

Korisni saveti.Boze ja sam u mom životu imala dva partnera i pba puta naletela na manipulatore,verbalne

Povezane vesti