Saznajte koje namirnice, po mišljenju kardiologa, razblažuju krv i sprečavaju bolesti srca.
Stanje krvi je najvažniji pokazatelj kako radi kardiovaskularni sistem, od njega zavisi kako će sve ćelije i organi u telu funkcionisati.
Ako je krvi previše viskozna (gusta), ometa se njena glavna funkcija, a to je transport kroz telo i snabdevanje svih organa. Moguća posledica je pojava proširenih vena i tromboza, što sve povećava rizik od moždanog i srčanog udara.
Kako smanjiti gustinu krvi?
Prvo je da prestanete da pušite. Održavajte optimalnu težinu i pijte puno vode, čajeva isl. Drugo što je ključno je dopunite ishranu namirnicama koje razređuju krv, a to su one bogate salicilnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, jodom i vitaminom E.
Evo koja hrana smanjuje gustinu krvi.
1. Maslinovo ulje
Ova zdrava namirnica sadrži omega-3 masne kiseline i vitamin E, koji nežno razblažuju krv.
2. Šumsko voće
Jagode, borovnice, brusnice, maline i trešnje su voćke bogate salicilnom kiselinom, a koja normalizuje gustinu krvi i smanjuje upale. Konzumiranjem ovih namirnica možete da popravite stanje tela i ojačate imunitet da s eizbori sa bolestima.
3. Đumbir
Osim što je razređivač krvi, đumbir takođe snižava nivo šećera u krvi i ubrzava metabolizam. Osobe sa aritmijom i visokim krvnim pritiskom treba da ga uzimaju veoma oprezno, jer može da nanese štetu kod ovih stanja.
4. Orašasti plodovi i semenke
Ako jedete šaku orašastih plodova i semenki dnevno, razređujete krv i značajno smanjujete rizik od srčanih i vaskularnih bolesti. Oni su izvori salicilata, vitamina E i omega masnih kiselina.
5. Cimet
Cimet deluje na organizam kao moćan antikoagulant, a sve zahvaljujući kumarinu u svom sastavu. Takođe, ova supstanca je u stanju da snizi krvni pritisak i ublaži upale.
6. Beli luk
Belim lukom su se naše bake štitile od bolesti kardiovaskularnog sistema. Ova zdrava namirnica smanjuje nivo “lošeg” holesterola u krvi i njegovu oksidabilnost (sposobnost sjedinjavanja sa kiseonikom) u naslagama masti, a takođe normalizuje krvni pritisak. Takođe smanjuje gustinu krvi, sprečavajućči tako pojavu krvnih ugrušaka.
7. Ljute paprike
Sastav crvene ljute paprike uključuje kapsaicin, koji poboljšava cirkulaciju krvi, povećava dotok krvi u organe i smanjuje zgrušavanje krvi.
mondo.rs