Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO DA VAM MUŠKATLE CVETAJU KO IZ VODE: Zalijte ih sredstvom iz apoteke i gledajte kako bujaju na sve strane

Foto: Pixabay

Ukoliko želite da muškatle u vašoj bašti ili na terasi cvetaju od proleća do jeseni, u saksije obavezno morate da dodate jedno medicinsko sredstvo.

Jedno od najpopularnijih cveća kod nas jesu muškatle – gotovo da nema kuće koju ne krase. One se lako održavaju, nisu skupe i pre svega su veoma lepe. Muškatle su sinonim za ono proleće koje nam izaziva cveće i šarenilo, najlepši ukras svake bašte i balkona, a najbolje je to što cvetaju tokom celog leta, do kasne jeseni. A da bi vam to pošlo za rukom, treba da poslušate savet baštovana. Prvo, na početku nove sezone, muškatle zahtevaju korišćenje prihrane i umereno zalivanje. Ako primetite da biljci opada lišća kada je premestite sa jednog mesta na drugo, znajte da je to normalno. Ukoliko primetite crvene rubove po listovima, znači da je za biljku još uvek hladno napolju.

Foto: nsuzivo.rs

Kao najbolju prihranu za muškatle Dejan Dragičević, popularni baštovan sa RTS-a, preporučuje povidon jod. Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijaće se usporeno i biće podložna bolestima. Jod reguliše protok vode i razmenu kiseonika i čini ih otpornijim. Kod biljaka koje cvetaju produžava vreme cvetanja, ali ga možete koristiti i kod drugih biljaka, kao i za zalivanje povrća u bašti. Takođe, od proleća do jeseni muškatle je dobro dva puta mesečno zalivati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora, i to je dobro za podsticanje cvetanja. Muškatlama je dovoljno joda veoma je lako – stavite kap farmaceutskog joda u litar vode, a potom sipajte 50 ml te vode s jodom uz unutrašnje ivice svake saksije.Pazite da ne preterate jer možete da oštetite koren i pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će doza biti prevelika. Jod podstiče cvetanje i služi kao zaštita od gljivica.

Osim joda, kafa može poslužiti kao prirodno đubrivo. Kašičicu kafe razmutite u vodu kojom zalivate biljku ili pak iskoristite osušeni talog kafe kao hranu za koren biljke. Muškatle treba da zalivate odstajalom vodom, a kada je toplo, i do dva puta.

Sensa

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti