Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO POVEĆATI GVOŽĐE U KRVI Jedna namirnica je NAJBOLJA ZA TO, a u Srbiji je obožavaju

Foto: elements.envato.com

Nizak nivo gvožđa u krvi i te kako utiče na kvalitet života jer gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma. Kako povećati gvožđe u krvi?

Manjak gvožđa u organizmu često uzrokuje anemiju, koja može biti da bude izazvana i neodgovarajućom ishranom. Jedini siguran način da proverite da li je gvožđe u suficitu u vašem organizmu jeste analiza krvi.

Simtomi koji ukazuju na nizak nivo gvožđa u krvi

Brzo se umarate, čak i nakon dugog spavanja i odmora; imate kratak dah, čak i nakon slabije intezivne šetnje; bledi ste; hvata vas vrtoglavica; nokti i kosa su vam krti i suvi; često ste prehlađeni; loša koncentracija; nemate apetit i zuji vam u ušima; imate sindrom nemirnih nogu.

Koje namirnice treba da jedete da povećate nivo gvožđa u krvi?

Crveno meso je bogato onom vrstom gvožđa koje telo lako apsorbuje, ali ovih dana mnogi ljudi ili smanjuju unos crvenog mesa ili ga potpuno izbacuju iz upotrebe. Izdašni izvori gvožđa nalaze se i u tamnozelenom listastom povrću, kao što su kelj i spanać, i mahunarkama, kao što su grašak i sočivo. Problem je u tome što ne apsorbujete onoliko gvožđa iz biljnih izvora kao iz mesnih.

Džigerica je na primer, jedan od najboljih izvora gvožđa u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za gvožđem za žene). U biljnim proizvodima ima dosta gvožđa, ali od nekih se gvožđe lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili spanać u pitanju).

Imamo i najbolji recept sa džigericom!

Šargarepa, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i beli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će diži takođe nivo gvožđa u krvi jer sadrže jabučnu, limunsku ili askorbinsku kiselinu i doprinose boljoj apsorpciji gvožđa iz namirnica.

A šta je s hlebom, pitate se? Za dizanje nivoa gvožđa u krvi najbolji je hleb od kiselog testa. Kad se napravi hleb od kiselog testa, proces fermentacije razlaže pitičnu kiselinu i tako gvožđe ostaje dostupnije za apsorpciju.

Kafa, čaj, mleko i mlečni proizvodi, kakao, čokolada i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju gvožđa. Nivo gvožđa se može smanjiti i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora, ne samo zbog nedostatka gvožđa. Važno je svakako posetiti lekara, a zdrava ishrana uvek je od pomoći.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага