Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO RASHLADITI PSA TOKOM VRELIH DANA: Uvek uradite test od 5 sekundi, a ovako ćete prepoznati da mu preti TOPLOTNI UDAR

Foto: Pexels

Kako rashladiti psa, objašnjava veterinarka sa dugogodišnjim iskustvom.

Srbiju je zahvatio toplotni talas, a dok se svi pitamo kako da se rashladimo, možda zaboravljamo da nismo jedini kojima je vruće – kućni ljubimci itekako ispaštaju zbog vrućine, a ovako ćete ih rashladiti!

Veterinarka Pola Bojden dala je najvažnije savete kako rashladiti psa po vrućini, bilo da ste napolju ili unutra.

-Ako psa vodite napolje, mora da ima hladovinu i dovoljno sveže vode koju može da pije. Naravno, nipošto ne ostavljajte psa u automobilu, ni sa otvorenim prozorom ili uključenom klimom. Za šetnju sa psom, proverite teren na koji planirate da idete, posebno ako je u pitanju asfalt, i poslužite se testom od pet sekundi. Prislonite šaku na tlo, ako vam je vrelo posle pet sekundi, ni psu neće biti prijatno da tuda hoda šapicama – rekla je ona.

Pas mora da ima svežu vodu za piće, kako bi mogao da pije čim oseti žeđ. Možete psa rashladiti i tako što ćete mu krzno polivati malim količinama vode sobne temperature. Neki vlasnici pokušaju da psa pokriju mokrim peškirom, ali je to greška jer ne dozvoljava protok vazduha koji mu je potreban.

SImptomi toplotnog udara kod pasa su sledeći:

  1. Dahtanje
  2. Teško disanje
  3. Umor
  4. Odbijanje igranja
  5. Balavljenje
  6. Povraćanje

Ako primetite bilo koji od njih, pozovite veterinara jer je moguće da je pas u riziku od ozbiljnih komplikacija. Kod kućnih ljubimaca toplotni udar može da izazove gubitak svesti, napade, povraćanje ili čak krvavu dijareju, a ako se ne tretira može biti fatalan. Pročitajte i koje su najgore namirnice koje možete da pojedete tokom leta!

(MONDO)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti