Orahovača spada u najomiljenija pića mnogih Srpkinja, a pravi se veoma jednostavno
Ove godine mladi orasi su uveliko stigli, a to je znak da je vreme da se pripremi orahovača. Najstariji recept za orahovaču je i najjednostavniji.
Kako se sprema liker od oraha?
Potrebno vam je:
- 40 mladih oraha,
- 1kg meda,
- 1l rakije.
Priprema: Stavite rukavice i mlade orahe iseckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1kg meda i 1l rakije. Zatvorite staklenim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana.
Povremeno promešajte sadržaj plastičnom kašikom.
Kao aperitiv, orahovaču služite sa ledom i kriškom limuna.
stil.kurir.rs
Bolje je da prvo stoje orascici sa medom 40 dana,pa to procediti i dodati litar rakije. Jos bolji “smek” se dobije kada se u orascice i med stavi jedan iseckan limun sa korom i nekoliko karanfilica .
Prvo rakija i krasi. 30 dana na suncu. Nakon toga dodati med ili smedji šećer. Do 40 dana. I naravno ko voli karanfilic. Ja sam dodavši i zrna kafe. Ekstra je.