Претрага
Претрага
Close this search box.

KLIMA UREĐAJ MOŽE DA IZAZOVE STRUJNI UDAR! Majstor otkriva da li treba da je isključujemo kad idemo na put

Foto: urdesignmag

U osnovnoj školi “Starina Novak” u Beogradu desio se težak incident kada je jedan dečak zadovio povrede usled strujnog udara. Prema poslednjim informacijama on je došao u kontakt sa klima uređajem, prenosi Prva TV.

Majstor za klime Vladimir Dujaković istakao je da u Srbiji ima dosta starih i ne održavanih klima uređaja. Podsetio je za Prva TV da oni moraju redovno da se održavaju. Dodaje da prema njegovom mišljenju kod nemilog događaja nije održavanje bio slučaj, već problem sa fazom nula ili uzemljenjem.

Koliko često bi klima trebalo da se servisira?

Majstor ističe da bi najbolje bilo da to bude jedanput godišnje. U komercijalnim prostorima kao što su lokali trebalo bi i češće. Savetovao je da prilikom ugradnje klime, učinite njene instalacije nedostupnim deci.

“Klimu uređaj ukoliko idete na neki duži put ne bi bilo loše da isključite iz štekera, zbog udara groma ili pada napada. Pogotovo inverterske klime koje su osetljivije”, objasnio je majstor Vladimir.

Ukoliko osetite ipak neki neprijatan miris koji dopire iz klima uređaj, trebalo bi da pozovete majstora. Isto važi ukoliko kod klime osetite napon, peckanje prilikom dodira. Kada je reč o održavanju filtera, njih možete i sami da perete jedanput mesečno. Naravno pre toga obavezno bi trebalo da isključite klima uređaj iz struje.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti