Претрага
Претрага
Close this search box.

KO IMA BOLJE REZULTATE KRVI – GOJAZNA ILI MRŠAVA OSOBA? Doktori otkrili šta vaga stvarno govori o zdravlju

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vitko telo povezuje se sa dobrim zdravljem, dok su prekomerna težina i gojaznost povezani sa nezdravim načinom života. Iako na prvi pogled ovakve asocijacije deluju ispravno, stručnjaci upozoravaju na takvo razmišljanje. Šta naša težina zaista govori o našem zdravlju i može li osoba sa viškom kilograma da ima bolje zdrvastvene rezultate od vitke osobe?

Da li težina odražava zdravstveni status?

Dr Arja Šarma, profesor medicine iz Kanade, napisao je u članku za theglobeandmail.com da su ga na koledžu učili da promene telesne težine mogu da budu važan pokazatelj zdravstvenih rizika. Za novorođenčad i odojčad, praćenje težine može da otkrije rane znake zdravstvenih problema. Za starije osobe, iznenadni i nenamerni gubitak težine može da bude znak ozbiljne bolesti.

Ipak, važno je zapamtiti da je težina samo jedan od faktora koji ukazuje na zdravlje i, kako se ispostavilo, nije najvažniji. Prema istraživanju, indeks BMI, koji koristimo da odredimo da li je osoba pothranjena, normalne težine, prekomerne težine ili gojazna, kada je izolovan od drugih faktora, ne govori mnogo o zdravlju osobe.

Drugi pokazatelji dobrog zdravlja kao što su nivoi šećera u krvi, nivoi holesterola i triglicerida i krvni pritisak, mnogo su efikasniji faktori rizika od nastanka bolesti nego samo BMI. Šarma objašnjava da je to “zato što telesna težina, čak i ako je tačna mera telesne masti (za koju znamo da nije), zapravo malo govori o tome da li ta masnoća predstavlja rizik za naše zdravlje”. Na šta treba obratiti pažnju ako ne na brojeve koji se pojavljuju na vagi?

Foto: ICRT

Da li postoji idealna težina?

Šarma ističe da je lokacija masnog tkiva važnija od njegove količine. Višak masnog tkiva koji se nalazi oko grudi i stomaka može da poveća rizik od razvoja dijabetesa i srčanih oboljenja, dok ista količina masti oko kukova neće predstavljati takav rizik. Odnos struka i kukova je dragocena mera ukupnog zdravlja. Bitna je i ćelijska struktura masnog tkiva i da li ono sadrži zapaljenja. Ipak, tu informaciju nećete dobiti ako samo stojite na vagi. Da biste utvrdili da li i kako telesne masti utiču na vaše zdravlje, neophodna je poseta lekaru.

Dr Fatima Kodi Stenford, stručnjak za gojaznost, naglašava da je “težina jedan od faktora koji utiče na naše zdravlje, ali nam sama po sebi ne daje potpune informacije o tome ko smo mi”. Prema njenim rečima, mršava osoba može da ima loše rezultate testa, kao što osoba sa viškom kilograma može da ima bolje rezultate. Ovo su, između ostalog, pokazali rezultati naučnih istraživanja.

Istraživači sa UCLA i Univerziteta u Minesoti analizirali su skoro 24 studije i zaključili da “ne postoji jasna veza između gubitka težine i zdravstvenih rezultata”. Drugim rečima, gubitak viška kilograma nije značajno doprineo snižavanju krvnog pritiska, smanjenju rizika od dijabetesa ili snižavanju nivoa holesterola.

Druga studija, koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, pokazala je da je pogrešno poistovećivanje dobrog zdravlja sa vitkošću i pogoršanje rezultata sa prekomernom težinom. Analizirali su podatke od preko 40.000 učesnika i otkrili da skoro polovina gojaznih učesnika ima normalne nivoe lipida i glukoze u krvi.

Sama težina nije pokazatelj zdravlja tela. Prema praksi stručnjaka za gojaznost, princip “manje jesti, više se kretati” može da ima suprotan efekat od predviđenog. Loše odabrane dijete mogu da doprinesu razvoju gojaznosti. Profesor Šarma naglašava da je postizanje dobrog zdravlja moguće u širokom rasponu telesne težine i da u velikoj meri zavisi od toga kako jedete i da li ste fizički aktivni, a ne samo od vaše težine. Prema tome, bolje je biti u formi i gojazan nego biti mršav i izbegavati svaku fizičku aktivnost.

mondo

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti