Prilikom pravljenja kolača često se dešava da recept zahteva različit broj belanaca i žumanaca, pa nam neretko ostane višak jednog ili drugog.
Umesto da ih bacite, razmislite o kreativnim načinima da ih iskoristite.
Ideje za višak belanaca:
Kada umutite belanca sa šećerom, dobijate čarobnu smesu koja se može pretvoriti u lagani desert. Rasporedite je preko kore za pitu i ispecite za ukusnu poslasticu.
Omlet od belanaca
Zdrava alternativa tradicionalnom omletu. Za gušću teksturu, dodajte malo pasiranog paradajza ili spanaća.
Kokteli sa penastim vrhom
Belance može da obogati teksturu mnogih koktela, neutrališe kiselost sastojaka i stvori atraktivnu penu na vrhu pića.
Sufle
Iako sufle obično sadrži cela jaja, za postizanje karakteristične vazdušaste strukture potrebno je više belanaca nego žumanaca.
Ideje za višak žumanaca:
Domaći sladoled
Savladajte tehniku pravljenja kreme od žumanaca i otvorite svet mogućnosti za pripremu sladoleda kod kuće. Eksperimentišite sa dodacima poput seckane nane ili mlevenih oraha. Alternativno, kremu možete koristiti kao fil za razne vrste kolača.
Marinirana žumanca
Isprobajte ovaj trik profesionalnih kuvara: posolite ili marinirajte žumanca (na primer u soja sosu) i koristite ih kao dodatak testenini, pirinču ili drugim jelima.
Bogati puding
Žumance je ključni sastojak koji daje punoću ukusa najkremastijim pudinzima. To je logično, s obzirom na to da je puding zapravo pečena verzija kremaste baze za sladoled.
Holandez sos
Za ljubitelje slanog, napravite ovaj bogati sos neophodan za jaja Benedikt. Takođe se odlično slaže uz domaće maslac keksića kao neobičan preliv.
Ovi predlozi vam omogućavaju da iskoristite preostale delove jaja na kreativan način, izbegnete bacanje hrane i obogatite svoj kulinarski repertoar, piše Tasting Table.
espreso.rs / 24 sedam.rs