Претрага
Претрага
Close this search box.

KOJA JE NAJBOLJA POZA ZA SPAVANJE? Stručnjaci otkrivaju kako da se probudite odmorni!

Foto: elements.envato.com

Naši položaji za spavanje veoma utiču na naše zdravlje i raspoloženje na više načina nego što mnogi od nas shvataju, a zapravo postoji idealan položaj koji treba praktikovati svake noći, a to je spavanje na boku.

Ova pozicija drži vašu kičmu ravnom i na taj način opušta stresne tačke. Pored toga, bočno spavanje je ključno za one koji hrču ili pate od apneje u snu, jer je to efikasan način da održavate disajne puteve otvorenim, kaže dr Natali Dautovič, docent psihologije.

Da bi se olakšao i održao položaj za spavanje na boku, dr Hejden kiropraktičar iz Džordžije, preporučuje stavljanje jastuka za telo ispod torza, koji će podržavati nadlakticu i koleno. Dr Dautovič docent psihologije savetovanja na Virginia Commonwealth Univerzitetu, takođe preporučuje da stavite još jedan jastuk između kolena da biste ublažili bol i da vaša karlica bude poravnata.

Takođe, vaša glava na jastuku treba da ostane u ravni sa dušekom. Možda je udobnije da naslonite glavu na kosinu dok čitate knjigu, ali nije sjajna ideja da zaspite sa glavom na više jastuka.

Kada spavate, vaš mišićni tonus, koji štiti vaše zglobove kada niste budni, postaje slab. Prema dr Hejdenu, ako vaša glava nije u ravni sa dušekom i spavate na boku, tačke stresa se razvijaju duž zglobova na vašem vratu. Vaši mišići bi normalno štitili te zglobove od prevelikog pomeranja u oba smera, ali dok spavate, vaš mozak neće slati poruke vašim mišićima da obavljaju te zaštitne funkcije.

Foto: elements.envato.com

„Zglobovi koji su pod stresom će na kraju biti povređeni, a artritične promene u zglobu se mogu manifestovati u nekom trenutku“, objašnjava dr Hejden.

Nemojte koristiti jastuk za telo da biste stabilizovali svoj položaj, pregledajte svoj dušek, jer loš dušek može doprineti nemirnom snu. Studija iz 2011. godine iz časopisa Ergonomics, otkrila je da su učesnici koji su spavali na opuštenim, previše mekim dušecima imali loš kvalitet sna. Dr Hejden preporučuje dušek koji je dovoljno čvrst da izdrži težinu vašeg tela.

Međutim, postoji „pogrešan“ način spavanja na boku. Ako imate naviku da spavate sklupčani u položaju fetusa, dr Dautović kaže da to može ometati disanje ograničavanjem pokreta dijafragme. Takođe može dovesti do nepotrebnog stresa i učiniti vaše zlobove bolnim.

„Možete da smanjite opterećenje na zglobove ako ispravite svoje telo što je više moguće“, kaže dr Dautovič. Pored toga, izbegavajte da spavate sa pritisnutom rukom, jer to može dovesti do problema sa cirkulacijom i da stvori osećaj utrnuća. Ako je moguće, pokušajte da spavate sa rukama sklopljenim na grudima.

Ako trenutno ne spavate na boku, možda ćete biti u opasnosti da dobijete bol sledećeg dana. Ali pored neposrednih fizičkih posledica, nepravilno držanje spavanja može dugoročno uticati na vaše emocionalno, psihološko i kardiovaskularno zdravlje.

„Određeni hormoni su dizajnirani da opadaju i teku tokom ciklusa spavanja“, objašnjava dr Hejden. „Hormoni rasta regulišu proizvodnju hormona koje koristimo za popravku tkiva i lečenje, a luče tokom faze IV ciklusa spavanja.

Na kraju, ako ne postignete četvrtu fazu spavanja ili ako se prekine, „možda ćete dobiti na težini, vaš imuni sistem može oslabiti i na kraju da se dese promene u vašem kardiovaskularnom sistemu kao što je hipertenzija”, navode stručnjaci.

Štaviše, ako se okrećete celu noć, verovatno ćete se probuditi sa osećanjem da ste spavali samo četiri sata, čak i ako ste bili ispod pokrivača osam. „Sam umor će učiniti da se ne osećate najbolje“, kaže dr Hejden. Fizički aspekti vašeg zdravlja će se preliti na emocionalne i mentalne. Kada se fizički osećate dobro, veća je verovatnoća da ćete imati pozitivnu sliku o sebi, piše sajt Mic.

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti