Претрага
Close this search box.

Koje su zdravstvene prednosti romaneska, hibrida brokolija i karfiola, koji je umetnost prirode a prepun gvožđa

Foto: Blend of Bites

Romanesko je hibrid brokoli-karfiol pun vitamina i minerala. Takođe je nazvan i rimski karfiol, potiče iz severne Italije i upadljive je svetle zelene boje limete. Ovo povrće u hladnoj sezoni dostupno je od proleća do jeseni i deo je porodice povrća Brassica, ali ima svoj prepoznatljiv oblik i slatki, orašasti ukus.

Foto: EatingWell/Chase Taylor

Romanesko ima čvrsto zbijene cvetove koji su skupljeni u šiljaste spiralne oblike umesto zaobljenih kao brokoli i karfiol. Romaneskov jedinstveni izgled potiče od matematike- to je školski primer logaritamskog oblika koji se naziva fraktal (matematički govor za beskonačno ponavljanje uzoraka manjih oblika koji stvaraju jedan veliki oblik). U slučaju romaneska, svaki cvetić sa šiljcima se sastoji od mnogo manjih tačaka, stvarajući očaravajuć, kaleidoskopski dizajn.

Romanesko ne samo da je vizuelno privlačan, već je i prepun hranljivih materija, poput vitamina A, C i K, kalcijuma i gvožđa. Telo lakše apsorbuje kalcijum i gvožđe iz brasika poput romaneska u poređenju sa drugim povrćem. Bogat je vlaknima za snižavanje holesterola – ima oko četiri grama u jednoj šoljici.

Foto: Adocchio

Ključ za pripremu romaneska je da ga ne prekuvate. Najbolji način da se zadrži njegov spektakularan oblik, i da se izbegne pretvaranje u kašu, je da ga ispečete, pržite ili pečete na roštilju u velikim komadima. Njegova čvrsta tekstura dobro podnosi visoke temperature, što će takođe poboljšati njegov prirodno slatki ukus. Poslužite pečeni romanesko narezan na četvrtine kao prilog, dinstajte manje komade da biste ih dodali testenini ili blanširajte cvetiće i koristite kao hrskavice da pojačate vau faktor na tanjiru sa povrćem.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti