Претрага
Претрага
Close this search box.

KOMBINACIJA BELOG LUKA I MEDA JE PRAVO BLAGO ZA ORGANIZAM: Poseduju korisna svojstva za koja sigurno niste čuli

Foto: Elements Envato

Beli luk i med su poznati po tome što donose brojne blagodeti za ceo naš organizam. Ove namirnice su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima i zato se godinama koriste u tradicionalnoj medicini. Međutim, veruje se njihova kombinacija može da eliminiše bakterije, pa čak da bude i neka vrsta antibiotika. Stručnjaci, ipak, podvlače da još nema dovoljno validnih dokaza koji bi potvrdili ovo dejstvo.

Beli luk i med imaju antibakterijska svojstva

Acilin je sastojak belog luka koji sadrži kiseonik, sumpor i druge elemente usled kojih beli luk ima antibakterijska svojstva. Seckani beli luk sadrži više acilina, u odnosu na kompaktan čen belog luka. Ipak, primećuje se da seckani beli luk može i da lakše izgubi acilin.

Savet je da se ovako pripremljen luk, kako bi se maksimalno iskoristile sve njegove zdravstvene koristi, konzumira što pre. Med je bogat antioksidansima flavonoidima i polifenolima, koji imaju protivuplano dejstvo, a veruje se da može sprečiti i određene bolesti. Med ima i antibakterijska, antivirusna i antifungalna dejstva, piše Eklinika.

Narodni lek za prehladu

Medicinska istraživanja su zasnovana na ispitivanju samog meda ili belog luka, ili kombinacije ove dve namirnice. U tradicionalnoj etiopskoj medicini, jedna vrsta lokalnog meda koristi se za lečenje problema sa disanjem, kožnih infekcija, dijareje.
Beli luk tradicionalno se upotrebljava za lečenje prehlade i kašlja. Smatra se da beli luk jača imuni sistem i ublažava simptome astme. Arapska tradicionalna medicina primenjivala je beli luk za lečenje srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, zatvora i infekcija.

Odlični saveznici u borbi protiv bakterijskih infekcija

Laboratorijske studije otkrivaju da je beli luk u kombinaciji sa vrstom meda tazma u stanju da zaustavi rast nekih vrsta bakterija. Kombinacija belog luka i meda usporila je ili zaustavila rast bakterija koje izazivaju bolesti i infekcije uključujući upalu pluća i neke oblike trovanja hranom.

Foto: Medical News Today

Druga laboratorijska studija pokazala je da je kombinacija soka od belog luka i meda bila u mogućnosti da eliminiše bakterijske infekcije koje se ne mogu lečiti antibiotskim lekovima. Potrebno je, ipak, više istraživanja kako bi se otkrilo da li na ovaj način med i beli luk mogu da deluju i na ljudski organizam.

Antivirusno dejstvo

Pojedine vrste meda imaju antivirusna svojstva, pa se smatra da mogu pomoći u lečenju ili prevenciji prehlade, gripa i drugih bolesti uzrokovanih virusima. Laboratorijska studija otkrila je da je med od Manuke mogao da zaustavi viruse gripa. Istraživači su zaključili da je med, posebno Manuka med, delovao skoro jednako dobro kao i antivirusni lekovi.

Čuvaju zdravlje srca

Nekoliko kliničkih i laboratorijskih studija proučavalo je prednosti belog luka. Mayo klinika navodi da antioksidansi u medu mogu pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Smatra se da beli luk smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara jer snižava visoke vrednosti krvnog pritiska, snižava nivo holesterola, sprečava pojavu krvnih ugrušaka, poboljšava strukturu krvnih sudova čini ih elastičnijim i štiti od arterioskelroze.

Loš holesterol LDL glavni je uzrok krutosti krvnih sudova. Istraživanje na pacovima pokazalo je da beli luk snižava nivo štetnog LDL holesterola. Pacovi su hranjeni belim lukom u prahu ili sirovim ekstraktom belog luka. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo dejstvo belog luka na ljude kada je u pitanju snižavanje holesterola.

Beli luk i med pospešuju pamćenje

Beli luk i med bogati su antioksidativnim jedinjenjima, koja jačaju imunološki sistem i štite mozak od demencije i Alchajmerove bolesti. Potrebno je više istraživanja kako bi bilo i potvrđeno ovo delovanje. Ekstrakti starog belog luka, kako navode neke studije, sadrže veliku količinu antioksidansa kiolne kiseline, koja može, smatra se, zaštiti mozak od oštećenja usled starenja i bolesti i tako ojačati pamćenje i koncentraciju kod nekih ljudi.

Foto: Medical News Today

Kako koristiti beli luk i med?

Sveže zgnječeni ili seckani beli luk ima najviše zdravstvenih koristi. Beli luk u prahu i ekstrakt starog belog luka takođe su dobri, dok ulje belog luka ima manje zdravstvenih svojstava, ali se koristi kao začin. Ne postoje preporučene doze za svež beli luk. Neke kliničke studije navode da je moguća zdravstvena korist, dnevno, 150 do 2.400 miligrama belog luka u prahu.

Med se može koristiti kao lekovito sredstvo protiv kašlja, prehlade, upale grla. Klinika Mayo preporučuje upotrebu meda od citrusa, meda od eukaliptusa. Savet je da se kašika meda doda u mlake biljne čajeve kako bi se ublažili simptomi prehlade i gripa. Med se takođe može koristiti kao sredstvo za smirivanje alergijskog osipa, akni i drugih iritacija kože. Koristi se za zarastanje rana, opekotina i ogrebotina na koži.

Med i beli luk – upotreba u kulinarstvu

Kombinacija meda i belog luka može biti preliv za salatu. Savet je da se koristi sveže seckani beli luk i med. Beli luk fermentisan medom je vrsta „ukiseljenog“ belog luka. Može se čuvati do mesec dana na sobnoj temperaturi.

Očiščeni čenovi belog luka se stave u čistu i sterilnu teglu. Poklopac se možete sterilisati prokuvavanjem u vodi. Beli luk se u potpunosti prelije medom. Tegla se zatvori i posle tri dana otvori, sitni mehurići u medu znače da je beli luk počeo da fermentira. Tegla se ponovo zatvori i ostavi da odstoji najmanje nedelju dana pre upotrebe.

Mogući neželjeni efekti belog luka i meda

Hranljiva i zdravstvena jedinjenja belog luka i meda mogu izazvati kod nekih osoba neželjene efekte ili reakcije. Suplementacija je dozvoljena samo uz preporuku lekara.

Beli luk može izazvati alergijske reakcije, a suplemenati belog luka ili jedenja belog luka u većim dozama može razblažiti krv i povećati rizik od krvarenja. Beli luk može izazvati negativnu interakciju sa lekovima koji razređuju krv kao što su salicilat (aspirin), varfarin, klopidogrel.

Med, dijabetes i alergijske reakcije

Konzumiranje meda može povećati nivo šećera u krvi osoba koje pate od dijabetesa. Savet je da se obavezno u ovim slučajevima koristi uz dozvolu lekara. Nisu poznate reakcije meda sa drugim lekovima. Osobe alergične na polen mogu da koriste med samo uz prethodnu lekarsku saglasnost. Med može izazvati alergijske reakcije kao što su: kašalj, otežano disanje, oticanje lica ili grla, vrtoglavice, mučninu, povraćanje, slabost, nesvesticu, znojenje, kožne reakcije, nepravilan rad srca.

stil.kurir.rs / Eklinika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti