Претрага
Претрага
Close this search box.

Konj Kiki ima 27 godina i pomaže deci u terapijskom jahanju. Glavne prednosti terapeutskog jahanja za NS Uživo ističe Ana Milosavljević: Sama pomisao da sede na tolikoj životinji i da mogu nešto da odrade na njoj izmami deci osmeh (VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U drvećem ušuškanom delu Petrovaradina, nalazi se konjički klub “Petras”, gde se odvija terapijsko jahanje konja za decu sa invaliditetom ili mentalno nedovoljno razvijenu decu. Na konju Kiki, koja je stara 27 godina, nalazi se Lazar koji je hrabro jaše, a uzajamno pomažu jedno drugom. Jedno drugo vole od prvog pogleda i tretmana. U svemu im pomaže Ana Milosavljević, defektološkinja i terapeutkinja za terapije i aktivnosti pomoću konja.

Ana Milosavljević je defektolog i terapeut; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Biti terapeut koji radi tretmane pomoću konja, nije moguća ako se životinje ne vole. To je prva stvar koju nam kaže Ana, a zatim dodaje da sve to nije moguće i bez ljubavi prema deci.

Jedno od prednosti terapijskog jahanje konja pokreće telo jahača na način sličan ljudskom hodu, tako da jahači sa fizičkim potrebama često pokazuju poboljšanje fleksibilnosti, ravnoteže i snage mišića.

-Terapija pomoću konja podrazumeva više tretmana, a jedan od njih je hipoterapija, koju radi fizioterapeut. Imamo defektološke i logopedske tretmane, psihoterapeutske tretmane i radno- okupacionu terapiju. Ona pomaže osobama sa invaliditetom i deci sa smetnjama u razvoju , s tim što postoje i kontraindikacije, pa ne može svako sesti na konja- ističe Ana vrlo bitnu stvar.

Neki od rekvizita koji se koriste u tretmanima i aktivnostima pomoću konja; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Listu kontraindikacija ispunjava izabrani lekar korisnika i ukoliko osoba ima epileptični napad ili osteoporozu, neće biti primljeno u sistem terapije uz pomoć konja, ali može biti u aktivnostima pomoću ove plemenite životinje.

-Neće jahati, ali će raditi određene aktivnosti uz pomoć našeg trećeg kolege- konja. Terapije pomažu tako što se poboljšava celokupno zdravlje korisnika. Recimo, što se tiče fizičkih prednosti jača mišiće, pomaže pri držanju tela. Što se tiče edukativnog plana pomaže pri čitanju i pisanju, pri koordinaciji oko-ruka, a što se tiče psihološkog dela pomaže pri jačanju samopouzdanja. Sama pomisao da sede na tolikoj životinji i da mogu nešto da odrade na njoj izmami deci osmeh- naglašava terapeutkinja.

Između terapiJe pomoću psa i konja, Ana se ipak odlučila za terapije uz pomoć konja. Sada radi sa Kiki, a kaže da nikada nije videla mirnijeg i brižnijeg konja.

-Ne može bilo koji konj da bude terapijski. Postoje posebno obučeni konji koji se koriste u terapijama. Ta obuka je veoma dug proces. Ne možemo staviti na bivšeg kasača dete sa smetnjama u razvoju, jer će on prosto krenuti u  galop, a dete će se uplašiti. A nije poenta da dete uplašimo. Treba da bude miran konj i naviknut na sav materijal koji koristimo u terapiji- rekla je Ana za NS Uživo.

Lazar je jedan od korisnika ovog tretmana; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na tretmanu smo zatekli devetogodišnjeg dečaka Lazara, dete iz fondacije Budi human, a roditelji ga već godinu dana dovode na tretmane i vide velike pomake. Ani i Lazi u tretmanu, kao i Kiki, pomaže Elena, koja je zadužena da pazi na ovu plemenitu životinju.

Elena i Lazar sa Kiki; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ovo može da se koristi kao i dodatan vid terapije koje korisnik koristi. Za svakog korisnika se pravi poseban, individualan plan koji će se materijal koristiti, jer se na početku izvrši procena. Na osnovu njihovih mogućnosti se prave planovi. Mi smo u Konjičkom klubu “Petras” svakog utorka i četvrtka od 16.00 časova, slobodno dođite- napomenula je terapeutkinja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)


Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага