Tikvice su odlično povrće za letnje dane- jednostavne su za pripremu i sadrže mnogo vode. Bogate su mnogim hranljivim materijama, uključujući vitamin C, vitamin A, mangan, kalijum i magnezijum. U nastavku vam donosimo recept pizza brodića od tikvica.
Pizza brodići od tikvica
Sastojci:
4 tikvice srednje veličine
½ kašičice mlevenog bibera
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
½ šoljice sitno naseckanog luka
4 čena sitno iseckanog belog luka
½ šoljice mariniranog sosa
1 ½ šoljice paradajza iseckanog na kockice
½ šoljice ricotta sira
12 kriški feferona, prepolovljenih
3 kašike iseckanih crnih maslina
3 kašike sitno izrendanog parmezana
½ šoljice izrendane mocarele
2 kašike tanko iseckanog svežeg bosiljka
¼ kašičice mlevene crvene paprike
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite svaku tikvicu na polovine po dužini i kafenom kašikom uklonite veći deo unutrašnjosti. U pleh za pečenje stavite kore tikvica i pospite ih biberom. Pecite dok ne omekšaju, 8 do 10 minuta. U međuvremenu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte naseckane tikvice, luk i beli luk; dinstajte dok luk ne počne da omekšava, 3 do 4 minute. Umešajte paradajz i mariniranog sosa, kuvajte uz povremeno mešanje dok tečnost ne ispari još oko 2 minute. Smesu ravnomerno rasporedite po brodićima od tikvica. Ravnomerno stavite ricottu, feferone i masline. Pospite parmezanom i mocarelom. Uključite pećnicu i pecite brodiće dok sir ne porumeni, oko 5 minuta. Po vrhu stavite bosiljak i mlevenu crvenu papriku.
sensa.story.hr