Претрага
Претрага
Close this search box.

LJUDE ČESTO POTERA STOLICA KAD ŠOPINGUJU: Dr otkriva šta se krije iza toga, može da bude znak ozbiljnih problema

Foto: The Independent

Redovna stolica je preduslov dobrog i zdravog varenja. Nekada nam se desi da nas odlazak do toaleta zatekne na pogrešnom mestu. Lekari često savetuju da ne treba da trpimo, kako malu, tako i veliku nuždu. Gastroenterolog dr Sorab Seti kojeg na društvenm mrežama prati i po nekoliko stotina hiljada ljudi osvrnuo se na odlazak u toalet na javnim mestima. Naime, kod dosta ljudi, njegovih pacijenata, dešava se da moraju da potraže toalet dok pazare ili šopinguju.

Dodaje da je po sredi fenomen “Mariko Aoki” koji je prvi put spomenut u Japanu 1985. godine. Naziv je nastao po ženi iz Japana koja je napisala pismu magazinu otkrivši u njemu da nekada hitno mora da potraži toalet svaki put kada uđe u knjižaru. I to je znalo da traje nedeljama.

“Dosta mojih pacijenata otkrilo je da se susrelo sa istim iskustvom”, objasnio je dr Seti.

On objašnjava da problem nastaje kada organizam trigeruju određeni stimulansi, poput mirisa knjiga ili kafe. Takođe i osećaj opuštenosti, kao i anksioznost, prilikom kupovine može da utiče na ovaj fenomen. U komentarima korisnici su podelil slično iskustvo.

Za većinu ljudi, iznenadna želja za velikom nuždnom nije razlog za brigu. Ali ako se često dešava, to bi mogao biti znak da je po sredi nešto ozbiljnije. Iznenadna potreba može da bude znak sindroma iritabilnog creva (IBS) – uobičajeno stanje koje utiče na probavni sistem.

Glavni simptomi IBS-a su:

  • Bol u stomaku ili grčevi – obično su pojačani nakon jela
  • Nadimanje
  • Dijareja
  • Zatvor

Hitno korišćenje toaleta je često rezultat iznenadnih promena u pražnjenju creva i obično je povezano sa dijarejom. To takođe može biti simptom celijakije – autoimunog stanja gde vaše telo napada samo sebe kada jedete gluten  i inflamatorne bolesti creva (IBD), kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, piše NHS.

mondo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
M
09.05.2024 14:50

И мене редовно потера и протера кад гледам НДХ1 и читам портале типа Данас и 021

Povezane vesti