Претрага
Претрага
Close this search box.

Lukovina, čarape, folija – ne mogu ni da im priđu: Starinska tehnika ukrašavanja jaja SLAMOM će vas raspametiti

IZVOR: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ КУЛИНАРСКИ

Bliži se Uskrs, a domaćice već uveliko prikupljaju ideje za farbanje jaja. U moru sličnih izdavaja se jedna koja nije jednostavna, ali je fantastična

Na Veliki petak domaćice počinju da fabaju jaja. Danima pre toga se priprema potreban materijal, od boja, preko lukovine, ukrasa i šljokica, ali retko ko zna da su nekada žene jaja ukrašavale jedinim što im je tada bilo dostupno, a to je – slama.

Ova tehnika nije jednostavna i zahteva dosta truga, ali rezultat je takav da niko neće moći da odvoji oči od njih.

Od slame se mogu napraviti razni oblici, ali je potrebno mnogo strpljenja. Ako ste umetnička duša ovaj način ukrašavanja jaja će vas impresionirati, a ako niste možda je bolje da je zaobiđete i priklonite se nekih jednostavnijim tehnikama poput crtanja svećom, flomasterima, ukrašavanje folijama i tome slično.

Postupak:

Jaja kao i u svakom drugom postupku prvo operite, stavite da se skuvaju i ofrabajte ih u boju po želji. Zatim ih stavite da se prohlade, pa onda tek na red dolazi slama.

Najabolje je da koristite onu od ječma i raži, ali ako nemate poslužiće i pšenica.

Svetlije tonove možete dobiti tako što ćete slamu potopiti u vodu i ostavite da prenoći, posle toga je iznesite na sunce da se osuši. Osušena slama menja boju i uz malo sreće možete dobiti varijacije od zelene, plave do ljubičaste… tonovi su jako nežni.

Ako nemate slamu možete korisititi ukrasne trake. Važno je da budu tanke, a detaljan postupak izrade pogledajte u video prilogu koji sledi:

Sve što treba da uradite jeste da slamku potopite u vodu i onda je isecite po dužini pa je tupim nožićem ispravljajte. Tračice oblikujte i seckajte u zavisnosti od motiva koji želite da dobijete i onda ih nalepite na jaje pomoću lepka.

glossy.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti