Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Cirkus se obično povezuje sa nečim lošim, međutim u prirodi čoveka je da se zabavlja i traži razlog za osmeh. Sve lepote savremenog cirkusa pokazali su nam mali polaznici škole “Cirkoneo” i njihovi treneri. Spretno se drže paunova pera na nosu, hoda se po žici koncentrisano, skače s jedne na drugu loptu bez greške, a spremnosti da se pomogne drugarima ne manjka. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U “Cirkoneo” školi savremenog cirkusa deca uče tri osnovne discipline- akrobatiku, na podu i u vazduhu, manipulaciju objektima ili žongliranje, kao i balansiranje, u kojem je telo u balansu kao i objekti.

Dragan Jajić Vladisavljev, osnivač “Kreativnog pogona”, ističe za naš portal da je jedna stvar koja povezuje sve ove discipline razvoj kreativnosti.

-Oni razvijaju svoju maštu, javni nastup, savladavaju strahove, dobijaju podršku, nauče da su greške jako važne u životu i da ih treba praviti- precizirao je Vladisavljev.

U Cirkoneo školi se rade i vežbe na trapezu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom projekta “U ravnoteži sa cirkusom do balansa” ova škola je imala susrete sa 700 dece u gradu, a Vladisavljev ističe da imaju vremena za svu decu.ž

-Mi se ne takmičimo, a to je jako važna stvar koja karakteriše cirkus. Deca pomažu jedni drugima, vremenom učimo da pomažemo drugima, da budemo solidarni i da ćemo svi zajedno moći da budemo bolji. Mnogo razgovaramo sa njima na početku i na kraju časa, uvek napravimo evaluaciju gde svako kaže šta mu se nije svidelo. To nam je jako važno jer se oni vremenom tako otvaraju i težimo da imaju kritičko mišljenje i da ga slobodno iznesu- kazao je Dragan.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments