Kačamak ili palenta sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koji su neophodni našem telu. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam.
Dobrobiti palente ili kačamaka:
ubrzava metabolizam,
jača imunitet kod dece,
sprečava gojaznost.
Dijeta sa palentom od 4 dana:
Ponedeljak
Doručak: 100 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 100 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 100 g palente, šolja kefira
Utorak
Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 100 g palente, šolja kefira
Sreda
Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 200 g palente, šolja kefira
Četvrtak
Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 300 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 200 g palente, šolja kefira
Kako se pravilno sprema palenta:
U posoljenu vodu koja je proključala dodajte palentu, brzo mešajte da se ne ugrudva i a potom možete umešajte sveže razbijena jaja.
Kada je palenta spremljena dodajte dve kašičice blago prepečenog susama.
(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)