Претрага
Претрага
Close this search box.

MALO VERNIKA ZNA ZA CRKVENA PRAVILA FARBANJA JAJA! Pre nego što se spuste u vodu, mora se ispoštovati OVAJ OBIČAJ

Foto: Printscreen Youtube / Better Homes and Gardens

Bliži nam se jedan od najvažniji hrišćanskih praznika – Vaskrs. Prva asocijacija na ovaj praznik svakako su jaja, a domaćice se nedeljama unapred pripremaju i osmišljavaju načine kako da baš njihova budu najlepša i najšarenija. Druge se pak drže proverenih tehnika.

Ovaj običaj obavlja se na Veliki četvrtak ili Veliki petak, međutim, malo vernika zna da postoje pravila koja bi trebalo ispoštovati prilikom farbanja.

Tradicija nalaže da se jaja farbaju na Veliki petak, mada je savremen život uveo promene u tempo, te sada mnogi farbaju i četvrtkom.

Od čega vas sve čuva čuvarkuća?

Ono što je svakako ostalo jeste običaj koji treba ispoštovati pred ovaj verski praznik.

Domaćica se najpre prekrsti i pomoli bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice – vaskršnje ili bogojavljenske.

Foto: Mali čuvari kulturnog nasleđa

Pre farbanja jaja možete da išarate rastopljenim voskom i perom. Najpre se pero zagreje, pa se tako vruće umače u vosak, a onda se po jajetu piše i crta. Uglavnom se piše X. V. i V. V. (Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvetići i slične figure.

Na šporetu vri voda sa bojom, domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena.Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Podsetimo, simbolika farbanja jaja je snažna i to se radi kao sećanje na Mariju Magdalenu Mironosnicu, koja je prilikom putovanja u Rim kako bi propovedala Jevanđelje, posetila cara Tiberija kome je, u znak pažnje i kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje uz “Hristos Vaskrse”. Jaja su crvena kao simbol Isusove nevino prolivene krvi, ali je i boja vaskrsenja.

Espreso / BlicŽena /

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti