Претрага
Претрага
Close this search box.

“Mi nismo Andjeli 3”, kao i spot za Čolinu pesmu, snimali su se na ovom fruškogorskom dragulju, na kom pristup više nije moguć (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Ledinačko jezero se nalazi nadomak Novog Sada na Fruškoj gori u mestu Stari Ledinci. Nastalo je 1999. godine na rudniku Srebro, jer je pogođena vodonosna žila i pumpe su prestale sa radom

Jezero je nastalo veštačkim putem ekspolatacijom retke rude vulkanskog porekla trahit, koja služi za asfaltne mešavine i betone visokog kvaliteta. Ubrzo nakon prestanka rada pumpi, koje su služile za ispumpavanje vode iz kopa, kop je ubrzo nakon toga naglo počeo da se puni vodom i potocima Lukin svetac i Srebrni potok.

Foto: nsuzivo.rs

Nakon određenog vremena meštani su počeli da dolaze na ovo nebezbedno mesto i da se kupaju .Tokom godina zabeleženo je nekoliko nezgoda na ovom jezeru, ali i bezbroj odrona. Ono je nakon nekoliko godina prodato i prešlo u privatno vlasništvo, a vlasnik je pristup striktno zabranio zbog incidenata.

Put je strm i nebezbedan do samog vidikovca odakle se jezero vidi, jer je i sam put do jezera u privatnom vlasništvu. Na samom ulazu kod ovog jezera stoji čuvar koji će vas uredno vratiti i objasniti iz kog razloga nije dozvoljeno kupanje.

Jezero je ostalo poznato i po tome što su na tom mestu snimani filmovi „Čarlston za Ognjenku”, „Mi nismo anđeli 3”, kao i spot Zdravka Čolića „Ao nono bijela”.

PUT ZA VIDIKOVAC

Foto: nsuzivo.rs

Obala skoro ni ne postoji, a ogromne stene okružuju jezero, dok su iz vode jasno uočljive grane drveća koje je potopljeno. Vodostaj se i dalje povećava, te je sada najdublja tačka  nalazi na oko 95 metara dubine. Kada pogledamo sa vidikovca jasno nam je iz kog razloga se ne može pristupiti jezeru, ali uočimo i lepu tirkiznu boju vode.

M.L.

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Olja
09.07.2022 13:19

Istina je malo drugačija. Da, zabranjen je pristup jezeru, ali podmićivanjem čuvara hladnim pivom dobijate dozvolu za prilaz. Svake godine idem i svake godine je ista priča što se tiče zabrane. A odrona ima, i to svaki put. Postoje i pametnjakovići koji se penju po tim stenama i izazivaju još veći odron i rizikuju svoj život.

Gost
Dragan
10.07.2022 18:56
Odgovori  Olja

I sada si te ti pametnjaković našao da odrukaš čuvara… Bez trunke pameti si jbt…

Gost
Zoran Jovic
09.07.2022 13:37

Ko sme da proda prirodno dobro u nacionalnom parku i ko sme da kupi? Prirodno dobro pripada svima a ne samo jednom licu. Ovo treba ispitati u najmanje detalje. Kupca i prodavca u zatvor poslati.

Gost
Nemanja
10.07.2022 09:34
Odgovori  Zoran Jovic

Da sigurno. I onda si se probudio iz sna

Gost
Dragan
10.07.2022 18:56
Odgovori  Zoran Jovic

Nije prirodno dobro. Bio je rudnik, više nije rudnik. Ostala je voda koja se nakuplja. Nije prirodno jezero, te nije ni prirodno dobro.
u svakom slučaju, pas mater onome ko ga je kupio i zabranio prilaz 😀

Povezane vesti