Претрага
Претрага
Close this search box.

MNOGE SRPKINJE RADE NADOGRADNJU KOSE: Kada vidite kako i gde nastaje, zgadiće vam se “život”

Foto: elements.envato.com

Poslednjih godina ekspanzija nadogradnje kose nije zaobišla ni Srbiju. Mnoge žene se odlučuju za nju u želji da brzo promene frizuru ili boju kose bez farbanja. Međutim, svaka medalja ima dve strane… Upotreba ekstenzija duže vremena može da dovede do nuspojava, kao što su oštećenje vaše prirodne kose i problemi sa iritacijom glave, kao i pojava peruti. Tu spada i (ne)higijena kose. Da li ste se ikada zapitali kako nastaje veštačka kosa?

Jedan video je ostavio bez reče sve one koji su ga pogledali. Triholog (osoba koja se bavi proučavanjem i lečenjem bolesti kose i vlasišta), po imenu Afsena, na svom TikTok profilu podelila je informacije do kojih je došla.

“Da li znate da većina pristupačnih ekstenzija ljudske kose dolazi iz gradskih odvoda? Tako je. U Indiji, radnici zapravo skupljaju kosu iz javnih odvoda, čiste i tretiraju ovu kosu, čineći da izgleda lepo i sjajno”, započela je ona.

Prema istraživanju “Bi-Bi-Sija”, kosa uzeta iz odvoda i češlja obično se reklamira kao “standardna”, a ne kao “prirodna” ili “remi” kako nazivaju kosu napravljenu od ljudskih dlaka.

Foto: The Pioneer Woman/GPOINTSTUDIOGETTY IMAGES

Međutim, Ema Tarlo, autor knjige “The Secret Lives of Hair2, kaže da postoji mnogo misterija oko industrije. Dodaje da dosta proizvođača pogrešno označavana proizvode i dešava se često da ljudi ne postavljaju pitanja u vezi istih. Takozvanu otpadnu kosu kompanije nabavljaju iz javnih odvoda. Obično se plaćaju manje od evra za paket. Odatle ide u radionice za raspetljavanje u Bangladešu, Indiji ili Mjanmaru, gde radnici provode sate mukotrpno sortirajući dlake na osnovu dužine.

“Skupljanje kose iz odvoda predstavljalo bi velike higijenske rizike, kao što su bakterije, buđ i drugi zagađivači”, dodaje ona.

Pa šta možete da uradite?

“Pored toga što idete kod stručnjaka i firzera kojima verujete, pitajte ih odakle potiču njihove ekstenzije. Da li je prikupljena iz više izvora ili od jednog donatora?  Kako je kosa obrađena?”, ističe stručnjak. Takođe je važno da se zapitate da li je trajna nadogradnja kose pravi izbor i za vas, jer može da zahteva mnogo održavanja.

TIKTOK/AFSENNAH

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti