Претрага
Претрага
Close this search box.

Moćne rotkvice: Evo šta se sve dešava u vašem telu kad ih jedete

Foto: The Spruce Eats

Kako rotkvice, koje su pune vitamina, utiču na naše telo? Saznajte u nastavku!

Rotkvice su bogate biljnim vlaknima, vodom, eteričnim uljima, vitaminima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem. Rotkvice su veoma zdravo povrće i imaju jako malo kalorija. Zbog toga prolećne salate sa rotkvicama mogu da se jedu u neograničenim količinama, čak i oni koji pažljivo vode računa o svojoj figuri. Kakav efekat rotkvice imaju na ljudsko telo i kako najbolje mogu da se koriste zdravstvene prednosti, saznajte u nastavku!

Šta se dešava u telu kad jedemo rotkvice?

  • Jačanje imunološkog sistema. Zbog prisustva velike količine eteričnih ulja, rotkvice poboljšavaju cirkulaciju krvi, pa su korisne za prehlade, virusne bolesti i kašalj.
  • Prevencija nedostatka vitamina. Sveže rotkvice su pravi izvor vitamina koji mnogima nedostaju početkom proleća. Oni koji redovno jedu rotkvice i generalno imaju uravnoteženu ishranu, ne moraju da brinu o nedostatku vitamina.
  • Omogućava vam da držite krvni pritisak pod kontrolom. Sadržaj vitamina, kalijuma i magnezijuma čini rotkvice korisnim za jačanje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska.
  • Smanjujete rizik od gojaznosti. Zbog niskog sadržaja kalorija, korisna je kod gojaznosti, što dovodi do poboljšanja holesterola.
  • Normalizuje funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Visok sadržaj vlakana i vode pomaže kod funkcionisanja creva i opstipacije.
  • Rotkvice su dobre za nervni sistem. B vitamini normalizuju funkcionisanje mozga i perifernog nervnog sistema.
Foto: Gardening Know How/mythja

Rotkvice za gubitak težine

Rotkvice imaju jako malo kalorija. Ovakvo povrće se čak naziva i proizvodima sa “negativnim” sadržajem kalorija (salate, celer, brokoli). To znači da je kalorijski sadržaj hrane toliko nizak da telo može da potroši više energije na varenje nego što je dobija. Pored toga, rotkvice sadrže mnogo vode i vlakana, a ova kombinacija vam omogućava da normalizujete varenje i oslobodite se viška zadržavanja tečnosti u telu. Sveže rotkvice mogu da se jedu u bilo koje doba dana, na primer, u kombinaciji sa drugim povrćem, u obliku salate.

Sa čime je najbolje kombinovati rotkvice?

Rotkvice su jedna od retkih namirnica koje mogu da se kombinuju sa skoro svim ostalim. Jedite rotkvice sa bilo kojim svežim povrćem, sa proteinskom hranom (meso, riba, jaja) i hranom koja sadrži ugljene hidrate (krompir, žitarice). Da biste dobili najviše hranljivih materija, onda bi trebalo da jedete sirove rotkvice. Međutim, u nekim restoranima ih koriste i u termički obrađenom obliku – i to je ukusno i zdravo.

Foto: Anytime Fitness

Da li rotkvice mogu da štete zdravlju?

Jedini nedostatak ovog povrća njegova je sposobnost da iritira sluzokožu. Rotkvice mogu da imaju ovaj efekat zbog visokog sadržaja eteričnih ulja. S jedne strane, veoma su korisni, a s druge strane, u nekim slučajevima mogu da zakomplikuju proces varenja hrane. Zbog toga je preporučljivo pratiti kako telo reaguje na rotkvice. Mnogi stručnjaci kažu da ih vredi isključiti iz ishrane u slučaju pogoršanja bolesti jetre, pankreasa i gastrointestinalnog trakta. Pored toga, rotkvice mogu da izazovu napetost u digestivnom sistemu.

Mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti