MORSKA SO IMA LEKOVITE EFEKATE Evo kako utiče na organizam ako samo dišete pored slane vode

Foto: Nisian Hughes / Getty Images

Osećaj kada nam morska so ostane na koži dok se sunčamo, poput najlepšeg prirodnog pilinga, je neprocenjiv. Morska so ima neverovatno dejstvo na zdravlje i blagostanje organizma, a evo koji su njeni lekoviti efekti:

1. Čisti krv i povećava vrednost hemoglobina – Joni soli u moru prodiru kroz kožu i odlaze u krvotok, što poboljšava funkcionisanje koštane srži, obnavljanje krvnih zrnaca i osvežava količinu hemoglobina, koji je odgovoran za transport kiseonika do svih ćelija u telu.

2. Uravnotežuje razmenu supstanci i funkcionisanje endokrinih žlezda – Morska so sadrži mnoge lekovite makro i mikro elemente (jod, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor), minerale i katalizatore koji poboljšavaju funkcionisanje metabolizma i ubrzavaju efikasnost hormonskog sistema. Sadrži i mnoge biološke stimulatore koji preko unutrašnjeg lučenja vitaliziraju i aktiviraju funkciju žlezda i deluju stimulativno na ceo organizam.

3. Jača nervni sistem – Morska so sadrži male količine broma koji umiruje, i magnezijuma koji podstiče eliminisanje viška vode. Zbog prisustva magnezijuma deluje povoljno i na smanjenje glavobolje. So deluje i na receptore u koži i ostaje u sloju epidermisa tri do četiri nedelje nakon što se vratimo sa mora.

4. Poboljšava zdravlje kože – More je lekovito za kožu, a osim toga, preko njega deluje lekovito na ceo organizam i blagotvorno deluje na biološki aktivne tačke tela koje su povezane sa unutrašnjim organima. More omekšava kožu, vlaži je i opušta nervni sistem.

Foto: Medical News Today

5. Podstiče razvoj mentalnih sposobnosti – Morska voda sadrži jod koji je važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde i za sintezu hormona koji podstiče intelektualni rast i jača mentalne sposobnosti.

6. Snabdeva telo elementima u tragovima – Deci koja žive daleko od mora možda nedostaje selen, element u tragovima koji nas štiti od slobodnih radikala. Reč je o agresivnim ostacima organskih molekula koji se oslobađaju u procesu razmene supstanci, koji se dodatno potenciraju pod uticajem nezdrave životne sredine. Kada organizam ne sadrži dovoljno selena, štitna žlezda i srce gladuju, povećava se mogućnost prehlade, alergija i bronhijalne astme.

7. Štiti od prehlade i bronhijalne astme – Jedan mililitar morske vode sadrži hiljadu čestica morske soli. Tokom jednog dana provedenog na moru, dete udahne oko 10 milijardi čestica koje imaju lekovito dejstvo na disajne puteve, bronhije i pluća. Pored toga, morski vazduh ima snažno vitalno dejstvo zahvaljujući negativno naelektrisanim jonima.

sensa.si/sensa.mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti