Pravoslavni vernici 12. jula proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Još od naših predaka nasledili smo razne običaje i verovanje koja se vezuju za ovaj praznik, a jedan od njih je i običaj sa jabukama.
Na praznik se poklanjaju jabuke, a veruje se da za sreću treba pripremiti kolač, odnosno pitu od jabuka koja se naziva petrovača.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 1 šolja ulja
- 1 šolja griza
- 6 kašike šećera (može i smeđi)
- kore za pitu (mogu i heljdine)
- cimet
- 1 kg jabuka
- šaka oraha
Priprema:
Jabuke oljuštite i izrendajte. Svaki pot uzimajte po 3 kore. Svaku koru poprskajte sa uljem i pospite sa malo šećera, a na treću koru sipajte rendane jabuke, ponovo malo ulja, cimet, dve kašike griza i dodajte malo oraha. Uvijte u rolnu, pa stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ukoliko ne želite, ne morate uvijati u rolne, već ređati samo jednu na drugu. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 220 stepeni. Dobijeni kolač možete posuti šećerom u prahu.
Izvor: Sensa