Na sat vremena od Novog Sada nalazi se nestvarna “CARSKA BARA”: Zbog svoje biološke raznovrsnosti proglašena za područje od međunarodnog značaja (FOTO, VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
Na samo 15 kilometara od Zrenjanina, između Tise i Begeja, smešten je Specijalni rezervat prirode “Carska bara”. Zbog svoje biološke raznovrsnosti, ovo nestvarno mesto proglašeno je za područje od međunarodnog značaja.

Specijalni rezervat prirode “Carska bara” ima tri nivoa zaštite, a prostire se na površini od 4.726 hektara. Ovo mesto predstavlja živi mozaik ekosistema, kog krase močvarna, šumska i livadska područja, dok je svaki od njih dom mnogobrojnim biljkama i životinjama.

Foto: Vojvodina uživo

U razgovoru sa Jasnom Jovanom, v.d. direktora Javne ustanove “Rezervati prirode” Zrenjanin, saznali smo koje su biljne i životinjske vrste karakteristične za ovo područje:

U močvarnom staništu, karakteristične biljke su vodena paprat i beli lokvanj. Takođe, ovo stanište je poznato po raznolikim vrstama ptica, uključujući čak 8 vrsta evropskih čaplji koje se ovde gnezde.

Foto: Vojvodina uživo

U šumskoj zoni su karakteristične vrbe, bele topole i hrast lužnjak. Dok, livadske trave, među kojima se ističu tekunice, preovlađuju u livadskom ekosistemu. Pored toga, u šumskim oblastima žive ptice pevačice, senice, zebe i detlići. Svakako, bitno je pomenuti i prisustvo divlje mačke, koja je strogo zaštićena vrsta, kao i prisustvo divljih svinja sa prasićima.

Na vrhu lanca ishrane dominira orao belorepan, a na području Carske bare se nalaze čak dva gnezda ove ptice.

Prisutvo crnih roda dodatno obogaćuje životinjski svet ovog mesta. Za razliku od belih, crne rode su dosta plašljivije, skrivaju svoja gnezda i skoro da ih je nemoguće uočiti.

Foto: Vojvodina uživo

Specijalni rezervat prirode “Carska bara” dobio je 4 miliona dinara na osnovu konkursa koje je objavio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, za plan protiv zaštite od požara, rekonstrukciju protivpožarnih puteva i za nabavku opreme, odnosno za pumpe koje se koriste u slučaju požara. Takođe i prošle godine na osnovu konkursa, Carska bara je od Pokrajinskog sekretarijata dobila 5 miliona dinara, a novac je uložen na veliki vidikovac na malom nasipu i osmatračnicu, na turistički brodić i čamce za potrebe čuvarske službe (dve dvoosovinske prikolice i dve prikolice za čamce).

Pored toga, dobijen je i novac u izonsu od 728.000 dinara za obnovu letnjikovca, kako bi stare letnjikovce, zamenili za nove. Takođe, od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine dobijen je novac za rekonstrukciju vlažnih livada, odnosno za revitalizaciju vlažnih livada, dok će taj novac biti uložen u košenje, odnosno uklanjanje invazivnih vrsta blizu prvog stepena, a zatim i na revitalizaciju vlažnih livada. Pored toga, značajna sredstva biće uložena za izmuljivanje Starog Begeja.

Specijalni rezervat prirode “Carska bara” je prošle godine dobio novac i od grada Zrenjanina za obnovu dečijeg igrališta, kupovinu običnih i električnih bicikala i za automobil čuvarske službe za vanbrodske motore.

Po pitanju posetilaca, radnim danima je drugačija dinamika nego vikendom. Na ovom mestu se tokom vikenda održavaju aktivnosti poput tim bildinga, a postoje paketi za odrasle i decu. Posebnu čar donosi vožnja kanuima, a posetioci dolaze iz naše zemlje, ali i iz inostranstva.

Specijalni rezervat prirode “Carska bara” predstavlja dragulj prirode, koji svojom biološkom raznovrsnošću krasi Vojvodinu i sa sobom donosi ono najvažnije – osećaj povezanosti sa prirodom.

Vojvodina uživo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti