Претрага
Претрага
Close this search box.

NA USKRŠNJE JUTRO PRVO SE OBAVEZNO POŠTUJE OVAJ OBIČAJ: Učinite to kako bi vam dobro krenulo u životu

Foto: Pexels

Vaskrs je jedan od najradosnijih i najvećih praznika. Dan kada je Isus pobedio smrt. Ovaj dan obiluje sa pregršt prelepih narodnih običaja.

Za uspeh i sreću čitave porodice, ovo je prvo što treba da uradite danas:

Decu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cele godine bila zdrava i rumena.

Prvo šta treba da se ujutro pojede i time omrsi jeste jaje!

Posle doručka odlazi se u Crkvu na liturgiju.

Za Vaskrs se mese posebne pogače i hlebovi. U nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.

Šta bi bio Vaskrs bez dečje sreće i radosti, tako da neki praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cveće, dvorišta ako ga imaju, pa onda deca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Danas u kuću unesite što više šarenog cveća. Dugo povezani sa Uskrsom, beli ljiljani predstavljaju čistotu, vrlinu, mir i božansku energiju. Stavljanje ljiljana na severozapadno područje bilo kojeg prostora može pomoći da privuče više ohrabrenja i mira u okruženje. Severoistok, područje poznato po duhovnom rastu, još je jedno prosperitetno područje za ove cvetove. Ljiljani su takođe najpopularniji cvet povezan sa sahranama, simbolizirajući ponovno rođenje ili nevinost nakon smrti. Takođe su dobri za privlačenje uspeha. Prema Feng Šuiju, trebalo bi izbegavati cveće u crvenoj boji.

Na drugi dan Vaskrsa-Pobusani ili Vodeni ponedeljak, ide se na groblje i nose se i ostavljaju crvena jaja. Zove se vodeni jer na taj dan momci polivaju devoje vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cele godine, a jaje se treba da ti i stoci kako bi cele godine bi zdrava.

espreso.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti