Spremanje deserta za Božić nosi poseban šarm i magiju. Miris sveže pečenih kolača, a naročito torti nešto je što svi jedva čekamo. Svaki sastojak tu je da nam savršeno zaokruži božićni ručak, a ako i dalje niste odlučili koji biste desert mogli da pripremate, onda je ovo sigurno rešenje.
Da li ste čuli za tortu “pijani Isidor”? Simpatično zvuči i kako onda odoleti da je probamo? Lako se priprema, a budite sigurni da će svima biti favorit na trpezi. Pređimo na recept.
Sastojci za pijanog Isidora:
Za koru:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 80 g brašna
- 150 g putera
- kašika kakao praha
- kašičica praška za pecivo
- 120 g mlevenih oraha
Za fil:
- 400 g mlevenih oraha
- 8 kašika šećera
- kesica vanilin šećera
- 100 ml vode
- 100 ml ruma
- 5 kašika pekmeza od maline
Čokoladni fil:
- 3 jajeta
- 6 kašika šećera
- kesica vanilin šećera
- 100 g čokolade
- 200 g putera
Priprema pijanog Isidora:
Prvo je potrebno umutiti puter sa šećerom i žumancima, da biste počeli sa pripremanjem kore za tortu. Zatim dodajte mlevene orahe, prosejano brašno s kakaom i praškom za pecivo. U posebnoj posudi umutiti šam od belanaca i pažljivo ga sjediniti sa smesom. Smestu izliti u kalup za tortu, koji je prethodno obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ako niste sigurni da li je kora pečena, zabodite čačkalicu i vidite da li ostaje na njoj kora kada se izvuče ili je dovoljno pečena.
Ohlađenu koru premazati pekmezom od malina. U posebnoj posudi pomešati mlevene orahe sa šećerom u prahu, preliti rumom i vodom, pa naneti fil preko pekmeza. Za čokoladni fil, umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Kad se smesa zgusne, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Kada se fil ohladi, umešati puter. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha. Tortu staviti u frižider da se ohladi, a onda je možete dekorisati po želji.
ona.rs