Претрага
Close this search box.

Najbolji svetski kuvari dodaju OVAJ “TAJNI” SASTOJAK U SMESU ZA PRŽENICE – diže ih na novi kulinarski nivo i postaju “UBITAČNO” UKUSNE i savršeno pripremljene

Foto: Profimedia

Prženice – omiljeni doručak iz detinjstva, ali i sada kada smo odrasli nas raduju, i volimo da ih pojedemo, posebno uz jogurt ili kiselo mleko. Složićete se, nije posebna umetnost napraviti prženice, ali slavni kuvari ipak imaju svoje cake za ovaj “specijalitet”. Evo o kakvom je kulinarskom triku reč.

Naime, jaja i hleb su osnov za prženice, ali im je potreban još poneki dodatak kako bi bile ukusnije i gastronomski zanimljvije. Evo koji im tajni sastojak dodaju profesionalni kuvari i kako ih to oni pripremaju.

Važno je da jaja umutite žicom ili viljuškom, nikako mikserom. Potrudite se da isečete tanje kriške starog hleba, kako bi se brže ispržile.

Ali ne preskočite ovaj korak – u smesu sa jajima dodajte KIM! Možda zvuči neobično, ali svetski poznati kuvari tvrde da upravo ovaj začin ovo prosto jelo pretvara u vrhunski specijlitet i daje poseban šmek. Ne samo što je kim ukusan, već ima i niz zdravstvenih benefita!

Dakle, stvar je u dodatku kima, ali i u pažljivoj pripremi! Naime, iskusni majstori imaju još nekoliko aduta u rukavu – a mi vam ih otkrivamo. Ako su vam prženice gnjecave, zagorale ili pak “žive”, evo gde grešite i kako to da popravite.

Foto: Profimedia

Sečete hleb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svež hleb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mleko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smese od jaje jeste da na dve kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mleka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće obične prženice “remek delom”, a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

zena.blic.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Boldi
02.10.2023 13:01

U Bosni se to zovu prženice, pišite na srpskom.

Povezane vesti