Претрага
Претрага
Close this search box.

NAJNOVIJI TREND SA KAFOM U GRČKOJ! Ako primetite da vam ne treba šećer, znaćete o čemu se radi

Foto: Pixabay

Grci su kafu podigli na novi nivo. Evo o čemu je reč!

Grci su kafu podigli na novi nivo, pa mnogi od njih po svom ukusu dodaju malo tahinija, sosa napravljenog od mrvljenog susamovog semena. Ovaj jednostavan dodatak daje kafi nova svojstva. Ona ​​postaje izvor vlakana, tako da pomaže u gubitku težine. Istovremeno, dobija i blago orašasti ukus, što znači da nam se kafa više ne zaslađuje. Koje su prednosti ispijanja kafe sa tahinijem?

Iako ima mnogo pristalica “male crne kafe” bez dodataka, sve više ljudi čuje i čita o zdravim aditivima za kafu koji mogu da pojačaju njeno dejstvo. Međutim, ne govorimo o aromatizovanim sirupima ili drugim slatkim dodacima koji maskiraju gorčinu pića. Ovo su sastojci koji ne samo da dodaju ukus, već i pozitivno utiču na naše zdravlje, kao što su cimet ili kardamom.

Najnoviji trend dolazi iz Grčke, gde mahom Grkinje u kafu dodaju kašičicu tahinija. Do sada smo tahini povezivali sa humusom, ali se ispostavilo da dodavanjem kafi, naše piće može da podigne na potpuno drugačiji nivo. Tahini je namaz i sos napravljen od mrvljenog susamovog semena. Iako kašičica tahinija sadrži oko 42 kalorije, dodavanje u kafu može da podrži proces mršavljenja. To je sve zahvaljujući vlaknima kojima su semenke susama bogate. Vlakna daju osećaj sitosti i pozitivno utiču na probavni sistem.

Ipak, to nije jedini razlog zašto u kafu vredi dodati tahini. “Susamova pasta” je odličan izvor vitamina B, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, gvožđa i cinka. Takođe sadrži esencijalne nezasićene masne kiseline i biljne proteine potrebne za pravilno funkcionisanje tela. Takođe su vredni pažnje i antioksidansi sadržani u semenkama susama, posebno flavonoidi i fenoli, kao i sezamol, jedinjenje poznato po svojim antiinflamatornim efektima.

Priprema ove grčke kafe je vrlo jednostavna. Skuvajte svoju omiljenu kafu, malo je ohladite i dodajte kašičicu tahinija u šolju. Takođe, zapamtite da sama grčka kafa neće učiniti da izgubite težinu. Taj cilj zahteva kalorijski deficit, ali kafa sa tahinijem može da vam pomogne da unesete manje kalorija tokom dana, što je veoma poželjno u procesu mršavljenja.

Mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага